Ritva Lindberg - Sata taivasta

Nelimarkka-museossa 7.10. - 3.12.2017

Ritva Lindberg on Alajärvellä syntynyt kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta v. 1977, jolloin maalauksen opinnoissa keskityttiin lähes yksinomaan öljyväreillä maalaamiseen, eikä akvarellia käytetty edes luonnosteluun. Siitä huolimatta akvarellimaalauksesta tuli vähitellen Lindbergille mieluisin tekniikka. Se mahdollistaa samanaikaisesti hyvin herkän, mutta samalla voimakkaan ilmaisun.

Pitkään Lindbergin maalaukset perustuivat havaintoihin luonnosta ja varsinkin sen pieniin, usein nopeasti ohitettaviin yksityiskohtiin. Vuonna 2002 Lindbergin oman elämän käännekohta muutti töiden sisällön täysin. Sen seurauksena vuodesta 2004 alkaen, 10 vuoden ajan, hän maalasi kuvia hetkistä, jolloin tunne ja tajunta kohtaavat. Syntyi yli kolmekymmentä teosta käsittävä sarja jonka nimenä on Pitkä matka. Teosten keskiössä on ihminen, jonka kuvaamisen kautta syntyy tunne, tapahtuma ja tunnelma. Osa teoksista on mukana näyttelyssä.

Kuvataideopettajan ja muiden töiden yhdistäminen vie aikaa maalaukselta: ”Ajellessani töihin, työpaikasta toiseen ja vihdoin kotiin näen vuorokauden- ja vuodenajasta riippuen monenlaisia taivaita. Valoisia, sumuisia, punaisia, keltaisia, sinisiä, harmaita, hurjia, rauhallisia. Noin kahden vuoden ajan näkemäni taivaat kertyivät mieleeni ja alkoivat vähitellen pyrkiä ulos.”

Kypsyttelyn seurauksena Lindbergin ensimmäiset taivasaiheiset maalaukset syntyivät vuonna 2016. Ensimmäisen nimeksi tuli Sata taivasta, joka on myös näyttelyn nimi.

Ritva Lindberg on syntynyt Alajärven Möksyssä 1957. Hän asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Kuvataiteilijan työn lisäksi Lindberg opettaa Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Kuvataidekoulu EERO:ssa ja aikuisten kuvataideryhmissä eri opistoissa sekä työskentelee viikonloppuisin Lapuan

Minnesota-hoidossa. Kesän aikana yhtäjaksoisen taiteellisen työskentelyn on mahdollistanut Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston myöntämä työskentelyapuraha Sata taivasta -näyttelyä varten.

Avoinna:

Ti-Pe 11-17

La 12-16

Su 12-17

Liput: 4/6€ / Museokortti

www.nelimarkka-museo.fi

 

Kuva: Ritva Lindberg, Sata taivasta, 2016.

IMG_6535_muokattu_pieni.jpg

Poistuminen