Alajärven kaupungintalo juhlavalaistaan itsenäisyyspäivänä

Valaistus toteutetaan ti 5.12. kello 18 – to 7.12. välisenä aikana.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Juhlavuosi on synnyttänyt monenlaisia tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa, joiden kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Vuosi huipentuu itsenäisyyspäivän viettoon.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Etelä-Pohjanmaan liitto on toivonut yhtenäistä sinisävyistä juhlavalaistusta maakunnan julkisiin rakennuksiin. Alajärven kaupungintalo valaistaan molemmin puolin syvänsinisillä valoilla ja rakennuksen pitkälle seinälle ohjelmoidaan värien joukosta ajoittain näkyvä Suomen lippu. Suomen lippu tulee esiin värien vaihtuessa ja taiteilija kuvaa sillä Suomen vaiheita iloisin ja synkin, lämpimin ja kylmin värisävyin.

Nelimarkka-museon tuottaman ja Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittaman valaistuksen toteuttaa kuvataiteilija Antti Maasalo. Valot syttyvät itsenäisyyspäivän aaton illan hämärtyessä klo 18 ja ne palavat koko itsenäisyyspäivän ja -yön.

Liikkeeseen perustuvan kineettisen taiteen uranuurtaja Antti Maasalo keskittyy teoksissaan valoon, pimeyteen, tilaan ja energiaan. Hänen tuotantonsa on suurelta osin valotaidetta, jota on nähty viimeksi tänä vuonna Pohjanmaan museossa ja Lehtimäen Suokonmäellä.

Julkisille paikoilla Maasalo on toteuttanut mm. konserttivalaistuksia, Tampereen valoviikkojen juhlavuoden valaistuksen v. 1995 - 96, Keravan kirkon valaistuksen 90-luvulla ja Espoon kulttuurikeskuksen kuution vaihtuvan värivalaistuksen v. 2000.

Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo valmistui v.1967. Valkoinen rakennus on sijoitettu maastoon siten, että harmailla graniittilohkareilla päällystetty valtuustosalin puoleinen pääty nousee huomattavasti muita osia korkeammaksi. Kaupungintalo on osa Aallon suunnittelemaa kaupunkikeskusta, joka sijoittuu C.L. Engelin suunnitteleman kirkon läheisyyteen.

Valaistus on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

20170709_113635-1_0.jpg

kaupungintalo2.JPG

Kuvat: Antti Maasalon valoteos Lehtimäen Suokonmäen näyttelystä v. 2017 (kuvaaja Päivi Haapaniemi), Alajärven kaupungintalo

Poistuminen