Influenssa- ja koronarokotukset Järvi-Pohjanmaalla

Mediatiedote, julkaisuvapaa 25.10.2022

Influenssan epidemiatilanne

Varsinainen influenssaepidemia ei ole vielä alkanut, mutta muutamia tautitapauksia on raportoitu tartuntatautirekisteriin, mikä on tavanomaista ennen varsinaisen epidemian alkamista. Asiantuntijat ovat arvioineet, että tulevan talven influenssakausi voi olla vaikea verrattuna kahden viime vuoden influenssakausiin, koska koronaviruksen leviämistä ehkäisevät toimenpiteet auttoivat myös influenssaviruksen leviämisen ehkäisemisessä.

Miksi ja milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Vaikka perusterveet aikuiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, tauti on rokotetulla huomattavasti lievempi ja toipuminen nopeampaa rokottamattomaan väestöön verrattuna eikä jälkitauteihin sairastu niin helposti. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta kokonaan. Rokottautumalla voi myös ehkäistä taudin leviämistä, vakavan influenssan ilmaantuvuutta ja suojata omia läheisiään sekä riskiryhmiin kuuluvia. Influenssarokotetta kannattaa siis suositella myös riskiryhmään kuulumattomille ihmisille. 

Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi ja influenssakausi kestää tyypillisesti joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Influenssarokote tulee ottaa joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain. Influenssarokotteet saapuvat Suomeen yleensä lokakuussa. Rokote on hyvä ottaa syksyllä tai alkutalvesta influenssakauden alkaessa, esimerkiksi loka-marraskuussa. Rokotteesta on kuitenkin hyötyä aina influenssakauden loppuun saakka. Rokotteen ottamista suunniteltaessa on hyvä huomioida, että influenssarokotteiden suojavaikutus alkaa 2-3 viikon kuluttua rokotuksesta.

Influenssarokote suojaa myös jälkitaudeilta

Influenssarokote on tehokas tapa suojautua kyseisen taudin lisäksi myös sen jälkitaudeilta. Useat sairaudet, kuten keuhkokuume, sydänlihastulehdus ja poskiontelontulehdus ovat influenssan jälkitauteja. Influenssa lisää myös riskiä aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktien esiintymiselle. Korkeakuumeinen influenssa raskauden aikana lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Astmaatikoilla influenssaan sairastuminen johtaa usein taudinkuvan vaikeutumiseen. Lapsilla yleisiä jälkitauteja ovat korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume. Influenssainfektio voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, joka yleensä johtuu perussairauden pahenemisesta tai bakteeriperäisestä jälkitaudista. 

Influenssan riskiryhmät

Rokottautuminen influenssaa vastaan on erityisen tärkeää riskiryhmille. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat sairastua herkemmin influenssan vakavaan muotoon, kärsiä komplikaatioista ja joutua sairaalahoitoon. 

Influenssan riskiryhmiin kuuluvat:

 • pienet lapset
 • raskaana olevat
 • yli 65-vuotiaat
 • heikon vastustuskyvyn omaavat ihmiset
 • perussairaat, kuten ​​sydän- ja verisuonitauteja, keuhkosairauksia, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja sairastavat.

Influenssa jälkitauteineen voi olla ikääntyneelle vaikea ja henkeä uhkaava sairaus. Se voi pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai myötävaikuttaa aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktin syntyyn. Aiemmin kotona hyvin selviytynyt ja omatoiminen ikääntynyt voi influenssan tai sen jälkitautien vuoksi päätyä sairaalahoitoon.

Influenssarokote lapsille nenäsumutteena

Nenäsumutteena annettava influenssarokote voidaan antaa 2-17-vuotiaille lapsille. Nenäsumute on täysin kivuton ja jännittää usein lasta pistettävää rokotetta huomattavasti vähemmän. Rokotetta suihkutetaan pieni määrä lapsen molempiin sieraimiin. Nenäsumute sisältää eläviä heikennettyjä influenssaviruksia, joten sen suojateho on usein parempi inaktivoituja viruksia sisältäviin rokotteisiin verrattuna. 

Koronatilanne

Tällä hetkellä koronavirustilanne vaihtelee muutamien kuukausien välein esiintyvinä aaltoina. Keväällä 2022 Etelä-Pohjanmaalla koronaepidemia oli pahimmillaan ja heinäkuussa tartuntatapaukset lisääntyivät noin kuukauden ajaksi. Nyt lokakuussa myös Järvi-Pohjanmaalla koronatapauksia on todettu yhä enenevissä määrin ja olemme parhaillaan keskellä uutta koronavirusaaltoa.

Suojautuminen koronavirukselta

Järvi-Pohjanmaan alueella maskin käyttöä suositellaan edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille:

 • terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot)
 • ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä
 • vammaispalveluiden yksiköissä
 • ikäihmisten asumispalveluissa sekä kotihoidossa

Maskin käyttöä suositellaan myös esimerkiksi sisällä järjestettävissä tilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä ja turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Koronan tehosterokotus samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa

THL suosittelee syystalvella uutta koronan tehosterokotusta sairastetuista taudeista riippumatta

 • kaikille 65 vuotta täyttäneille
 • 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille
 • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Tehosterokotuksen voi ottaa, kun edellisestä koronarokotteesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut vähintään 3 kuukautta. Koronan tehosterokotteen yhteydessä saa halutessaan samalla käynnillä influenssarokotuksen.

Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Koronarokotteita on hyvin saatavilla tällä hetkellä.

Korona- ja influenssarokotukset Järvi-Pohjanmaalla marraskuun aikana

THL hankkii kansallisen rokotusohjelman influenssarokotuksia varten vuosittain yli 1,7 miljoonaa rokoteannosta. Ensimmäisinä rokotteet toimitetaan sairaanhoitopiirien sairaala-apteekeille ja suurimmille lääkekeskuksille. Sen jälkeen pienemmille lääkekeskuksille. Jakelujärjestyksellä pyritään helpottamaan suurten sairaala-apteekkien ja lääkekeskusten rokotejakelua kuntiin sekä jouduttamaan rokotusten aloitusta.

Influenssarokotteiden jakelun odotetaan alkavan Järvi-Pohjanmaalle viimeistään marraskuun puoleenväliin mennessä. Rokotukset tullaan aloittamaan heti rokotustoimitusten alettua terveyskeskuksille. THL:n suosituksen mukaisesti pyrimme antamaan sekä influenssarokotteen että koronavirusrokotteen tehosteannoksen samalla kerralla. Ensimmäisinä kohderyhminä ovat alueen iäkkäimmät henkilöt ja siten rokotukset etenevät iäkkäimmistä nuorempiin ikäryhmiin.

Kun saamme tiedon influenssarokotteiden saapumisesta, tiedotamme Järvi-Pohjanmaan alueen marras-joulukuun rokotustapahtumat, joita järjestetään jokaisessa toimipisteessä. Rokotustapahtumat toimivat walk-in-periaatteella eli ilman ajanvarausta ja niitä järjestetään jokaisessa Järvi-Pohjanmaan perusturvan toimipisteessä. Rokotusauto on osoittautunut myös suosituksi vaihtoehdoksi, joten myöskin tänä vuonna rokotusauto kiertää alueellamme edellisvuosien tapaan. Rokotteiden toimitusten varmistumisen jälkeen aikataulut rokotusten järjestämisestä ja rokotusauton reiteistä tarkentuvat ja niistä tullaan erikseen tiedottamaan paikallisissa lehdissä ja Järvi-Pohjanmaan nettisivuilla.

Rokotuksille voi varata ajan oman kunnan tai lähimmälle terveysasemalle joko sähköisesti www.hyvis.fi tai puhelimitse 06 2412 7800 (takaisinsoittopalvelu, takaisin soitetaan noin 2-3 päivän kuluessa). Toivomme kuitenkin valtaosan hakeutuvan walk-in-rokotustapahtumiin tai rokotusautolle, koska varattavia aikoja on rajallisesti ja toivomme niiden säästyvän niille, jotka eivät pääse em. rokotetilaisuuksiin.

Ohjeita rokotuksiin saapuville

Suurin osa alueemme rokotuksista pyritään toteuttamaan walk in -tilaisuuksissa. Kokemus on osoittanut, että aamupäivät ovat kaikkein ruuhkaisimpia, joten kannattaa suosia puolen päivän jälkeistä aikaa, mikäli mahdollista.

Jos olet aikeissa ottaa molemmat rokotteet, suosittelemme ottamaan ne samalla kertaa. Sille ei ole mitään lääketieteellistä estettä, ja se nopeuttaa ja sujuvoittaa rokotusten etenemistä.

Alajärven monitoimihallin avarat tilat mahdollistavat toimivan käytännön rokottamiselle, eli turvavälit pystytään huomioimaan sekä ennen rokotusta että jälkiseurannan aikana, ja mahdollisen jonotuksen ajaksi on istumapaikkoja runsaasti tarjolla.

Rokotuksen sujuvoittamiseksi vaatetus on hyvä valita siten, että olkavarsi on helposti saatavissa paljaaksi. Ota myös KELA-kortti mukaan!

Tulethan paikalle vain terveenä ja käytä maskia mikäli mahdollista! Lääkekuurin, esimerkiksi antibioottikuurin aikana rokotusta ei kannata ottaa.

Järvi-Pohjanmaan perusturva

25.10.2022 Alajärvellä