J-P:n pandemiajohtoryhmän mediatiedote 10.1.

Edelleen Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on heikentynyt: esimerkiksi viime viikonlopun aikana tartuntoja todettiin kaksinkertainen määrä verrattuna sitä edelliseen viikonloppuun. Koronaviruksen omikron-variantti leviää nyt tehokkaasti Etelä-Pohjanmaalla. Pieniä viiveitä testituloksen saamisessa on välillä esiintynyt, mutta keskimäärin tuloksen koronatestistä saa noin 1,5 vuorokauden sisällä testin ottamisesta.

Järvi-Pohjanmaalla on viime viikonlopun aikana todettu 16 uutta koronatapausta. Pahemmalta koronatestiruuhkalta tai tartunnanjäljityksen viiveiltä on kuitenkin Järvi-Pohjanmaalla vältytty. Vimpelin Venla ja Väinö-kodissa todettiin viime viikolla koronatartunta, minkä johdosta samassa yksikössä olevat asukkaat ja henkilökunta on testattu sekä torstaina että sunnuntaina. Kaikki torstain ja tähän mennessä valmistuneet sunnuntain näytteet ovat olleet negatiivisia, joten tilanne Venla ja Väinö-kodissa näyttää olevan hallinnassa.

Aluehallintoviraston määräykset Etelä-Pohjanmaan alueelle

  1. Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Määräys on voimassa ajalla 26.12.2021–23.1.2022.

2. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 4.1.2022 määräyksen, jonka perusteella asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden tulee järjestää tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Päätös on voimassa Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntien alueella 7.1. – 31.1.2022. Lisää tietoa täältä: https://alajarvi.fi/ajankohtaista/tiedote-koskien-avin-4-1-antamaa-maaraysta/

Valtioneuvoston on antanut ravintolatoimintaan rajoituksia myös Etelä-Pohjanmaalle 22.10.2021 alkaen: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Valtioneuvoston suositukset

Valtioneuvoston koronatyöryhmä antoi suosituksia koronatilanteen hoitamisesta 7.1.2022. Tiedote luettavissa täältä: https://valtioneuvosto.fi/-/10616/koronaministerityoryhma-suosittaa-lisarajoituksia-koronatilanteen-vuoksi

Koululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suositeltiin kaksi kertaa viikossa kotona suoritettavaa koronatestiä. Järvi-Pohjanmaalla odotetaan tarkempia ohjeita ministeriöiltä testaamisesta sekä toimitetaanko kunnille kotitestejä jaettavaksi kouluihin.

Koulujen terveysturvallisuudesta suositeltiin, että koko koululuokka asetetaan karanteeniin, jos luokassa todetaan yksikin koronatartunta. THL:n virallinen suositus sekä Etelä-Pohjanmaalla vallalla oleva käytäntö on, että välttämättä koko koululuokkaa ei aseteta karanteeniin. Tämä käytäntö on toiminut loppuvuoden aikana hyvin. Toki omikron-variantin myötä koronavirus voi tarttua herkemmin, mutta tilanteeseen voi vaikuttaa esimerkiksi suu-nenäsuojuksen käyttö kouluissa. Toistaiseksi karanteenitarve siis määritetään edelleen tapauskohtaisesti.

Valtioneuvosto suositteli myös aluehallintovirastoja ja kuntia varmistamaan, että välttämättömät, sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset kaikissa riskiluokissa on otettu leviämisalueilla käyttöön tartuntatautilain 58 g § mukaisesti, mukaan lukien lasten ja nuorten harrastustoiminta. Tämä tarkoittaa sitä, että joko aluehallintovirasto tai kunta antaisi päätöksen, jossa esimerkiksi liikuntatiloja suljettaisiin. Tällä hetkellä tällaista päätöstä ei ole voimassa. Viime viikolla annetut suositukset harrastustoiminnasta ovat edelleen voimassa, eli lasten ja nuorten harrastustoiminta saa jatkua.

Tilojen haltijoiden ja toimijoiden on kuitenkin huomioitava toiminnassaan aluehallintoviraston aikaisempi määräys: https://alajarvi.fi/ajankohtaista/tiedote-koskien-avin-4-1-antamaa-maaraysta/

Koronarokotukset

Ilman ajanvarausta tapahtuvat walk-in-rokotetilaisuudet jatkuvat tällä viikolla, voit tarkistaa aikataulut täältä: https://alajarvi.fi/ajankohtaista/koronarokotuksien-eteneminen-jarvi-pohjanmaalla/

Huomaa, että ensi viikolle Vimpeliin on lisätty uusi rokotuspäivä! Tämän viikon rokotetapahtumissa rokotteita annetaan seuraaville henkilöille:

  • 60 vuotta täyttäneille henkilöille sekä kaiken ikäisille riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 4-5 kuukautta.
  • voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Viikosta 3 lähtien (eli ensi viikolla) Järvi-Pohjanmaan perusturvan walk-in-tilaisuuksissa kolmansia koronarokoteannoksia annetaan seuraaville ryhmille (THL:n ohjeen mukaisesti):

  • voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
  • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 3-4 kuukautta.
  • alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin ja joiden toisesta koronarokoteannoksesta on kulunut 4-6 kuukautta

Huomioi kuitenkin, että olemme jaotelleet walk-in-tapahtumiin osallistumista ikäryhmittäin, jotta välttäisimme pahimpia ruuhkia! Tarkista ajankohdat ja ikäryhmät yllä olevasta linkistä. Kaikista rokotetilaisuuksista saa kuka vain hakea sekä 1. että 2. koronarokoteannoksia! Walk-in-tapahtumien lisäksi sähköisiä rokotusaikoja on avattu ja avataan lisää lähipäivinä, käy tarkistamassa tilanne www.hyvis.fi. Varattavissa on myös ilta-aikoja! Esimerkiksi tämän viikon torstaille Alajärvellä on vapaita aikoja. Sähköistä ajanvarauksen kautta 3. koronarokotteen saavat kaikki, jotka THL:n ohjeen (myös yllä) mukaan sen voivat hakea.

5-11-vuotiaiden riskiryhmien rokotukset järjestetään Alajärvellä 13.1. ja Lappajärvellä 21.1., rokotuspäiviin on vielä vapaita aikoja! Ajanvaraus alle kouluikäisten osalta lastenneuvolasta ja kouluikäisten osalta kouluterveydenhoitajalta. Jos annoksia rokotuksista jää ja vanhemmat haluavat, ylimääräisiä rokoteannoksia voidaan antaa perusterveille 5-11-vuotiaille lapsille. Perusterveiden lasten vanhemmat voivat soittaa lastenneuvolaan/kouluterveydenhoitajalle ja ilmoittautua ns. hälytyslistalle ja jos rokoteannoksia näyttää jäävän, viimeistään rokotuspäivän aamuna hälytyslistalla oleville ilmoitetaan, mikäli rokoteannoksia on jäämässä.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän puolesta

Jaakko Anttila                                             Leena Uusitalo                                  Esa Kaunisto

vt. peruspalvelujohtaja                               tartuntataudeista vastaava lääkäri  sivistystoimenjohtaja, Alajärvi

0406701501                                                0444659502

jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi            leena.uusitalo@jarvi-pohjanmaa.fi

Sam Leijonanmieli                                      Sami Alasara                                     Vesa Koivunen

Vimpelin kunnanjohtaja                              Lappajärven kunnanjohtaja              Alajärven kaupunginjohtaja