J-P:n pandemiajohtoryhmän mediatiedote 24.10.

Eilen annetun päivityksen jälkeen Järvi-Pohjanmaalla on todettu kolme uutta koronatapausta, jotka liittyvät kaikki Lappajärven yhteiskoulun tartuntaketjuun. Lappajärvellä on todettu 18.10. jälkeen yhteensä 51 koronatartuntaa, jotka liittyvät kaikki samaan Lappajärven yhteiskoulun tartuntaketjuun. Lappajärven kunnan osalta seitsemän vuorokauden ilmaantuvuusluku on 1706 tapausta / 100 000 asukasta.

Viimeisimmän viikon aikana todetuilla koronapositiivisilla henkilöillä on todettu kaikkia koronavirustartuntaan sopivia oireita, joita ovat päänsärky, lihaskivut, väsymys, flunssan oireet (kurkkukipu, yskä, kuume, nuha), hengenahdistus, haju- ja makuaistin menetys, pahoinvointi ja ripuli. Etenkin Lappajärvellä oleskelleita henkilöitä suositellaan hakeutumaan herkästi koronavirustestiin, mikäli heillä tulee em. oireita. Pääosin tartunnan saaneilla oireet ovat lieviä, mutta osalla oireet ovat myös vakavia ja 1-3 henkilöä on sairaalahoidossa.

Tänään 24.10. Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta kokoontui kiireellisesti kokoon kutsuttuun ylimääräiseen kokoukseen. Perusturvalautakunta päätti Lappajärven yhteiskoulun ja lukion tilat suljettaviksi tartuntatautilain 58 §:n nojalla 25.-31.10.2021 väliseksi ajaksi. Tämän päätöksen myötä Lappajärven kunta tulee järjestämään Lappajärven yhteiskoulun luokkien 4.-9. ja lukion opetuksen etäopetuksena ensi viikolla. Perusopetuslaki ei mahdollista esiopetuksen, vuosiluokkien 1-3, erityisen tuen päätöksen saaneiden, pidennetyn oppivelvollisuuden ja perusopetuksen valmistavan opetuksen oppilaiden opetuksen järjestämistä etäopetuksena. Tästä syystä edellä mainituilla oppilailla opetus järjestetään ensi viikolla lähiopetuksena. Koulu tiedottaa oppilaita ja vanhempia Wilma-järjestelmän kautta tarkemmin opetusjärjestelyistä.

Koska Lappajärven yhteiskoulun ja lukion tilat on määrätty suljettavaksi, ei kyseisissä tiloissa voi järjestää 25.-31.10.2021 välisenä aikana musiikkiopiston, kansalaisopiston tai muiden yhteisöjen ja järjestöjen tilaisuuksia. Lappajärven kunnan alueella olevien Länsirannan ja Rantakankaan koulujen toiminta jatkuu normaalisti.

Lappajärven Ullanlinnan päiväkodissa hoidossa loppuviikosta ollut lapsi on myöhemmin osoittautunut koronapositiiviseksi. Viime viikolla Ullanlinnan päiväkodissa olleiden lasten vanhempiin tullaan olemaan yhteydessä tartunnanjäljittäjien toimesta jatko-ohjeiden antamiseksi. Kaikkia varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia kehotetaan seuraamaan tarkasti Päikky-sovellusta, jonka kautta tiedotetaan ensi viikon varhaiskasvatuksen järjestelyistä.

Ajankohtainen listaus mahdollisista altistumispaikoista löytyy täältä:

https://alajarvi.fi/kaupunki-ja-hallinto/ajankohtaista-koronaviruksesta/

Yllä mainittuina ajankohtina tiloissa oleskelleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan mahdollisia oireita ja tarvittaessa hakeutumaan koronatestiin, ajanvaraus Alajärven flunssapoliklinikalle puhelinnumerosta 06 2412 7700.

Alueella leviävä koronavirus tarttuu hyvin herkästi. Etenkin Lappajärvellä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta kaikissa sosiaalisissa kontakteissa. Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä on antanut Lappajärven kunnan alueelle seuraavat suositukset, jotka ovat voimassa 31.10. asti:

  • Annetaan vahva suositus, että ei vierailla asumispalveluyksiköissä tai akuuttiosastolla
  • Yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän ollenkaan
  • Lasten ja nuorten ryhmissä tapahtuva kerho- ja harrastustoiminta keskeytetään. Suositellaan myös, että lappajärveläisiä lapsia ja nuoria ei viedä harrastuksiin muille paikkakunnille.
  • Nuorisotilat suljetaan
  • Kunnantalon ovet suljetaan
  • Kirjastossa ei palvella hyllyjen välissä

Myös muualla Järvi-Pohjanmaan alueella on syytä varovaisuuteen ja tärkeää muistaa hyvä käsihygienia, flunssan oireisena koronatestiin hakeutuminen ja suu-nenäsuojuksen käyttö aikaisempien ohjeiden mukaisesti.

Valtioneuvosto on asettanut 21.10. Etelä-Pohjanmaalle ravintolarajoituksia, jotka astuivat voimaan 22.10.

https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/ravitsemisliikkeiden-rajoituksiin-muutoksia-etela-pohjanmaalla-ja-koko-uudellamaalla-otetaan-kayttoon-ravintolarajoitukset

Osa alueen toimijoista on ottanut käyttöön koronapassin, jonka myötä ravintolan ei tarvitse rajata tilojensa asiakasmäärää. Kahden rokotuksen jälkeen Omakantaan tulee automaattisesti rokotustodistus, jonka voi ladata esimerkiksi älypuhelimeen. Rokotustodistuksen voi myös tulostaa paperille. Lisätietoja: https://www.kanta.fi/omakanta

Ensi viikolla koronarokotuksia annetaan ilman ajanvarausta seuraavasti:

  • Alajärven terveyskeskus ti 26.10. klo 15-17
  • Lappajärven ja Vimpelin terveysasema ti 26.10. klo 15-16

Karanteenin asetettuna tai koronavirustautiin sopivien oireiden kanssa ei saa rokotettavaksi tulla. Kaikki muut: tervetuloa hakemaan ensimmäistä rokoteannosta! Tästä kuuden viikon päästä saa tehosteannoksen, jonka jälkeen täysi rokotussuoja on voimassa.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän puolesta

Jaakko Anttila                                                   Tarja Puro                                               Leena Uusitalo

vt. peruspalvelujohtaja                                   sivistystoimenjohtaja, Lappajärvi           tartuntataudeista vastaava lääkäri

0406701501                                                                                                  0444659502

jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi                                                          leena.uusitalo@jarvi-pohjanmaa.fi

Sami Alasara                                                     Antti Turpeinen                                    

Lappajärven kunnanjohtaja                           rehtori, Lappajärven yhteiskoulu