Alajärven seutukaupungista katseet kauniiseen luontoon Lehtimäen Valkealammelle

22.10.2019 / Kirsti Kivelä, vs. vastaava ohjaaja vapaa-aikapalvelut

Lehtimäen Valkealammen virkistyskäytön kehittäminen 2019-2020
Elän mielenkiintoista aikaa ja monenlaista tekemistä riittää. Tällä hetkellä puhuttelee Lehtimäen Valkealammen virkistyskäytön kehittämissuunnitelma ja haluankin kertoa siitä, jotain ja vähän muutakin.

Järkevästi on lähdetty liikkeelle ja laadittu erittäin erinomainen kokonaissuunnitelma Valkealammen virkistyskäytön kehittämiseksi, joka antaa suuntaviivat pitkäjänteisiin kehittämistoimenpiteisiin alueella.

Nykytila alueella
Uusi katto juhlistaa päärakennusta ja rantasauna remontissa

Kirjoitan tätä blogiani Lehtimäen Valkealammen päärakennuksessa. Pääni yläpuolella kuuluu ”kopsetta” ja johtuu siitä, että päärakennukseen tulee uusi tiilenpunainen teräslevykatto.  Välillä kiertelen Valkealammen maastoissa ja käväisen katsomassa rantasaunaa ja siellä on remontti menossa ja muutaman viikon kuluttua valmis. Hienosti on tekninen toimi laittanut syyskauden aikana kunnostuskohteita toimeksi ja työnalle.

Päärakennuksen seinässä komeilee useita kymmeniä vuosia, sitten kiinnitetty kyltti teksteineen;
Valkealampi Lakeuden Lappi. Tämä slogan on kuulunut Lehtimäelle ja sitä se edelleen onkin Lakeuden Lappi. Ensilumenlatu palvelee jo marraskuun alkupuolella ja samoin talven ensimmäisiä kilpahiihtoja alueellamme on monena vuonna järjestänyt Lehtimäen Jyske hyvällä osaavalla taidolla.  Lehtimäen Valkealampi onkin kuuluisa talvisin hyvin kunnossa pidetyistä loistavista latureiteistään.

Omatoimisen tekemisen näkökulmasta on kehittämissuunnitelmaa lähdetty tekemään. Huomioitu on  liiketoiminnan mahdollisuudet, ympäröivän alueen ja eri toimijoiden yhteistyömahdollisuudet.

Omatoimisena alue palvelee jo tänäkin aikana ja mahdollistaa eri vuodenaikojen lajien harrastamiseen, erilaiseen virkistys- ja tapahtumatoimintaan; hiihtoon, suunnistukseen, hiihtosuunnistukseen, retkeilyyn, patikointiin, lumikengäilyyn, uintiin + saunomiseen sekä avantouintiin, pyöräilyyn, polkujuoksuun, niin harrastus kuin kilpailutoimintanakin jne. Maastopyöräilyn/fatibike harrastajia näkee usein Valkealammen maastoissa sekä moottorikelkkailijat talvisin ajelevat merkityillä reiteillä ja pysähtyvät Valkealammelle taukoa pitämään tai lähtevät paikan päältä reiteille ajelemaan.

Tapahtumia on alueella paljon järjestetty mm. kuutamohiihtoja, hiihtokilpailuja, patikkaretkiä, virkistyspäiviä, suunnistuskisoja jne. Tänä vuonna elokuussa järjestettiin Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin hyvinvointitoimikunnan, Eläkeliitto Lehtimäen yhdistyksen ja Alajärven kaupungin vapaa-aikapalvelujen yhteistyönä Luontoliikuntapäivä ja tapahtumaan osallistujamäärä kohosi 400 liikkujaan, mikä tänä päivänä järjestettyjen tapahtumien osalta on merkittävä määrä. Maastot ja alue sai suurta kiitosta ja Lehtimäeltä on löytynyt omaa osaava henkilöstä järjestämään tämän suuruisia tapahtumia.

Yhteistyössä on voimaa ja tulossa on suuri tapahtuma Pyöräsuunnistuksen MM-kisat v.2021.
Valkealampi tulee toimimaan keskimatkan kisakeskuksena. Kuortaneen Urheiluopistolla toimii varsinainen kilpailukeskus. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Kuortaneen Kunto, Rasti Jussit Seinäjoelta, Rasti Ketut Alavus ja Lehtimäen Jyskeen hiihtojaosto sekä  Alajärven muuta suunnistusväkeä on lupautunut tapahtuma järjestelyihin mukaan.

Hyvät maastot harjoittelulle ja johtaa myös huipulle
Valkealammen maastot myös palvelee erinomaisesti kilpaurheilua harrastavia urheilijoita ja mainittava onkin, että kuuluisa naishiihtäjämme Krista Pärmäkoski on hankkinut kovan kunnon ja voitontahdon Valkealmmen laduilla. Usein ja useina vuosina Krista on nähty Lehtimäen Valkealammen maastoissa harjoittelemassa.

Lehtimäki Sydämelläni Lehtimäen Valkealampi on kokonaisvaltaisesti ympäristönä oikea ”helmi” omalla tunnetasollani koen timantiksi, jota tulee lähteä hiomaan ja saada alueella perusasiat kuntoon, mitä hyvään kehittämissuunnitelmaan on kirjattunakin.

Järkevästi, taloudellisella ja pitkäjänteisellä kehittämisellä se onnistuu ja Lehtimäen Valkealampi herää uuteen kukoistukseen. Hyvää markkinointia, tiedottamista ja yhteistyötä naapurikuntien kanssa tekemällä saamme omaa väkeä kuin muualtakin tulevia matkailijoita hyvien harrastusten pariin liikkumaan, hyvinvointia hoitamaan ja monilla eri muodoilla vapaa-aikaa viettämään. Tästä hyötyvät kaikki.

Tutustu Alajärven kaupungin vapaa-aikapalvelut hankkeet kohdasta Valkealammen virkistyskäytön kehittämissuunnitelmaan ; www.alajarvi.fi/hankkeet  ja näet miten upeat mahdollisuudet on kehittää aluetta. Blogini luettua, toivon mielenkiintosi heräävän hanketta kohtaan ja kun olet tutustunut hankkeeseen, niin voit toki ottaa yhteyttä ja esittää omia ideoita ja toivomuksia mitä asioita tulisi mielestäsi huomioida vielä Valkealammen kehittämisessä, niin vien asiaa eteenpäin tiedoksi kehittämistyöryhmälle ja päättäjille. Kuntosi & kuntasi asialla Kirsti p. 044 2970 215 tai kirsti.kivela@alajarvi.fi  tai Alajärven kaupungin fb-sivut.