Syksyn lehdet

14.9.2020 / Kirjastotoimenjohtaja Päivi Pippola

Kesä on kääntynyt syksyksi. Syksyn lehdet kieppuvat sateessa ja tuulessa leijaillen sinne tänne. Syksyinen väriloisto hivelee silmiä ja aurinkoiset päivät ilahduttavat mieltä. Näistä asioista voimme saada voimaa jaksaa pimeän vuodenajan, joka on edessä. Iloa, tietoa ja virkistystä voi hakea myös kirjastosta. Kirjaston uusista palveluista mainittakoon Kirjastokino. Sen käyttämiseen tarvitset vain kirjastokortin ja pin -koodin. Palvelu on helppokäyttöinen ja siellä on sekä kotimaisten että ulkomaisten elokuvien lisäksi sarjoja ja dokumentteja. Käy kurkkaamassa millainen palvelu Kirjastokino on ja siihen pääset tutustumaan tästä linkistä: https://www.kirjastokino.fi/fi/

Kirjastokinosta löytyvä Poika ja ilves on koko perheelle sopiva elokuva. Siinä 12-vuotias Tomi muuttaa eläintutkijaisänsä kanssa Lappiin, lähelle maailman pohjoisinta eläinpuistoa. Tomin Isän tehtävänä on selvittää voiko eläinpuiston Leevi-ilveksen palauttaa takaisin luontoon. Yksinäinen Tomi ja villipeto ystävystyvät. Poika säälii vankeudessa elävää Leeviä ja päästää sen vapaaksi. Ilves ei kuitenkaan sopeudu luontoon, vaikka Tomi tekee kaiken voitavansa. Poronvasoja löytyy kuolleena ja kyläläisten petoviha yltyy. Klassikkoelokuva Hamletin myötä voi nauttia Sir Laurence Olivierin valkokangastulkinnasta. Olivier esittää pääroolia kertomuksessa tanskalaisesta prinssistä, jota piinaa toive kostaa isänsä murha. Hamletin pohdiskelut petoksesta, rakkaudesta, syyllisyydestä ja kostosta ovat ikiaikaisia teemoja niin kirjallisuudessa kuin musiikissa.

Syksyn uusia kirjoja tupsahtelee koko ajan kirjastoon. Kari Hotakaisen Tarinassa on useita varauksia kuten Paula Nivukosken Mainingin varjo. Suositella voi myös Nivukosken esikoisteosta Nopeasti piirretyt pilvet (2019), kertoo sinnikkäästä 1920-luvun pohjalaisnaisesta; lupauksesta ja Amerikan leskeydestä - elämä taivuttaa muttei murra.  Anneli Kivelän Katajamäki -sarjan kirjat liikkuvat hyvin kuten myös Enni Mustosen teokset. Jouppilan Helenan kirjaa Jouppilan nelosista on kysytty ja luettu paljon. Jos on lukematta vielä Kuningasmetsuri, kannattaa se lukea. Kirja on lappajärveläisen Jaakko Pessisen elämäkerta ja se on kunnianosoitus harvinaisen sitkeälle metsurille ja samalla koko metsurikunnalle.

Kirjaston dvd -elokuvista kahden kärkeä pitää Jatkosodan katsaukset, 2 kamerat asemissa ja Bohemian Rhapsody. Kamerat asemissa on julkaisu Puolustusvoimain katsauksista 42-88. Ne avaavat näkökulman jatkosodan vuosiin 1942-1944. Bohemian Rhapsody on Queen-elämäkerta, jossa Rami Malek muuntautuu Freddie Mercuryksi vakuuttavasti, ja kokonaisuus on kiehtova tarina yhtyeen matkasta opiskelijakuppiloista suurille stadioneille.  

Risto Räppääjä -kirjoja lainataan edelleen paljon. Kirjailija Tiina Nopola uskoo suosion johtuvan siitä, että kirjoissa ja elokuvissa on huumoria kaikenikäisille. Risto Räppääjä -kirjoja on käännetty yli 20 kielelle, ja myös elokuvia kohtaan on ollut kiinnostusta Suomen rajojen ulkopuolella. Pekka Töpöhäntä -kirjoista on tullut uusintapainoksia ja niitä lainataan paljon.

Iki-ihana Pekka Töpöhäntä täytti vuonna 2019 jo 80 vuotta! Ensimmäinen Pekka-kissan seikkailuista kertova kirja julkaistiin Ruotsissa 80 vuotta sitten. Harry Potter on edelleen luetuimpien kirjojen kärjessä sekä Neropatin päiväkirjat. Yksi suosituimmista nuortenkirjoista on Yksi meistä on seuraava. Kirjassa Bayview'n lukiota alkaa piinata uusi oppilaiden menneisyyttä syynäävä painajainen. Tällä kertaa kyseessä on peli - totuus vai tehtävä… lopulta peliin mukaan pakotetut joutuvat taistelemaan jopa hengestään. Pienemmät pitävät Muumin kuutamoseikkailu kirjasta ja Mimmi Lehmän kuvakirjoista. Kirjojen ohella aineistoa on kuunneltavissa myös äänikirjoina. Kirjastosta voi lainata erilaisia liikuntavälineitä, jos liikunnan kipinä iskee. Kirjaston ovet ovat auki joko omatoimisesti tai henkilökunnan palveluaikoina, joten tervetuloa!

Myrskytuulen ulvoessa ulkona ja sateen ropistessa kattoon niin mikäpäs sen ihanampaa kuin käpertyä tuoliin ja uppoutua kiinnostavaan kirjaan.

Lopuksi pari ajankohtaista runoa:

Puunpinojan loru

Kuusen käiväre

närään näiväre

koivun konkelo

hongan honkelo

pihlajan pinkelo

katajan kankelo

haavan hankelo

puks – puut pinoon!

(Inkeri Karvonen: Hupsuja hassuja hipsukkatassuja, 2016)

 

Tuulen nenä

Oletko nähnyt tuulen nenää

joka nuuhkii siellä ja nuuskii täällä

ja parhaiten pärskii myrskysäällä.

Se on silloin ihan elementissään

vaikkei näy missään.

(Kirsi Kunnas: Tiitiäisen runokirja, 2018)