Maastopyöräilyä ja hienoa talkoohenkeä Alajärvellä

14.6.2019 / hallintosihteeri

Tässä blogivuorossani päätin kirjoittaa aiheesta, joka on erittäin lähellä sydäntäni, nimittäin pyöräilystä. Alajärvellä erityisesti maastopyöräilyn suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina. Yhä useampi ihminen ympärilläni on joko jo hankkinut maastopyörän tai miettii sellaisen hankkimista. Maastopyöräily onkin lajina erinomainen muoto luonnossa liikkumiseen. Maastopyöräilyä harrastetaan niin retkeilytyyppisesti luonnosta nautiskellen kuin aktiivisesti maastopyöräilytapahtumiin osallistuen.

Luonnossa pyöräileminen on jokamiehenoikeus - lähtökohtaisesti saa siis pyöräillä siellä, missä saa kävelläkin. Maastopyöräilyn suosion lisääntyessä kasvaa kuitenkin myös tarve maastopyöräilyyn sopiville reiteille ja reittitiedolle.

Uusia maastopyöräilyreittejä onkin kehitelty hienossa hengessä eri puolille Alajärveä. Viime syksynä Alajärvellä mm. kunnostettiin ja jatkettiin Ukonmäen reittiä ja saatiin uusi hieno reitti Kalliojärvelle.

Ukonmäen reitti (janareitti, n. 5 km yhteen suuntaan) on kaupungin maalla sijaitseva reitti, joka lähtee keskustan pururadan Paukunlenkiltä ja päättyy Ukonmäen laavulle. Reitti oli päässyt aika huonoon kuntoon, mutta viime syksynä reitti raivattiin ja pahimpiin kohtiin laitettiin pitkospuut. Vaikka reitti on edelleen varsinkin sateisina kausina paikkapaikoin märkä, on se mielestäni mukava reitti maastopyöräilyyn. Ukonmäen reittiä on talkoovoimin jatkettu siten, että se kiertää nyt myös ympyränmuotoisen, n. 20 km:n pituisen reitin. Jatkoreitin merkkaus tosin on vielä puutteellinen ja reitillä on myös muutamia hankalia kohtia, mutta reitillä näkyvistä pyörän jäljistä päätellen käyttöä kyllä on!

Oli hienoa huomata, millainen yhteishenki Ukonmäen reitin kunnostamiseen ja uuden jatkoreitin raivaamiseen löytyi. Valtava työ tehtiin talkoilla ja maastopyöräilijöiden keskuudesta löytyi innokasta talkooväkeä. Kaupunki mm. hankki reitille pitkospuut ja maanomistajat tukivat hanketta antamalla lupia reitin jatko-osan raivaamiseen. Muistetaanhan me reittien käyttäjät myös kunnioittaa maanomistajia ja luontoa eikä heitetä roskia tms. luontoon.

Talkooväkeä Ukonmäen reitillä

Ukonmäen reitti ja "jatkoreitti"

Toinen uusi, erityisesti maastopyöräilyyn sopiva reitti löytyy Kalliojärveltä. Kalliojärven reitistä saamme kiittää henkilöä nimeltä Mika Paajaste. Mika on omatoimisesti kysellyt luvat reittiä varten ja tehnyt hienoa polkua pitkin kallioita ja raivannut metsäkoneen urilta risut pois. Reitti on myös Paajasteen toimesta merkattu maalitäplillä ja merkkausnauhalla. Pituutta reitillä on noin 10 km ja suurimman osan reitistä Mika on pitänyt ajettavana myös talvella. Hienoa, että Alajärveltä löytyy tällaisia aktiivisia ja toimeen tarttuvia ihmisiä!

Kalliojärven reitin hieman jo vanha kartta, reitti kun kehittyy jatkuvasti

Mika Paajaste piti Kalliojärven reittiä ajettavassa kunnossa myös talvella

Tällä hetkellä Alajärveltä löytyy varsin hyvin reittejä maastopyöräilyyn – Valkealammen alue tarjoaa pyöräilijälle upeat polkuverkostot ja Paalijärven patikkareitti hieman haastavamman reitin. Tietoa reiteistä löytyy mm. täältä: https://www.alajarvi.fi/liikunta/luonto-ja-ulkoilureitit-alueet

Henna Matintupa, hallintosihteeri