Nostetaan kissa pöydälle! - Hallintojohtajan 50 työpäivää

3.4.2019 / Hallintojohtaja

”Uuden edessä!” Näin mietin kun 27.12.2019 muuttokuorma lähti kehä III sisäpuolelta kohti Etelä-Pohjanmaata. Kolmen viikon asettumisajan jälkeen työt Alajärven hallintojohtajana alkoivat.

Mitä hallintojohtaja tekee ja mitä asioita työpäivään kuuluu? No, vastaus on yksinkertainen – kaikkea! Ja kiitos kysymästä, hyvää kuuluu muutenkin!

Mahtaako johtua eteläpohjalaisesta suoruudesta vai karjalaisesta luonteestani, mutta työt Alajärvellä ovat alkaneet mukavasti ja on ollut hyvin tervetullut olo. Olen saanut käydä vierailuilla alueen yrityksissä, tutustua kaupungin eri toimialojen ihmisiin ja toimintoihin, kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston ensimmäiset kokoukset keskusteluineen on pidetty ja juristin taitojakin on päässyt hyödyntämään. Hallintojohtajan toimenkuva on varsin monipuolinen, asioita tulee pöydälle kaikista hallintokunnista ja myös alueellinen yhteistyö näyttäytyy vahvana ja toimivana.

Tänään alkoi ennakkoäänestys. Vaalikeskustelut käyvät kuumana, ja viimeistään näissä vaaleissa some-kampanjointi on lyönyt läpi. Listalla on ilmastonmuutosta, sotea ja maahanmuuttoa, työllisyyttä unohtamatta. Miljardeja jaetaan, mutta harva ehdokas tai puolue oikeasti kertoo, mistä ne miljardit sinne valtion ja kuntien kassaan tulevat.

Alajärvi on myös vireä teollisuuspaikkakunta. Nykyisen, edellisen ja toivon mukaan myös tulevan hallituksen ohjelmassa oli tästä näkökulmasta katsottuna tärkeä lause: Teollisuuden kustannuksia ei kasvateta. Tämä koskee esimerkiksi verotusta ja energian hintaa. Elämme globaalien markkinoiden maailmassa ja Suomi sijaitsee kaukana isoista markkinoista. Mitä paremmin suomalaiset yritykset pystyvät kilpailemaan maailmalla, sitä enemmän töitä riittää myös Etelä-Pohjanmaan pienille ja keskisuurille yrityksille.

Tärkeä kysymys omien päätösten osalta on myös se, millä me säilytämme ja erityisesti kehitämme Alajärven ja koko seutukunnan toimintaympäristön sellaiseksi, että jatkossakin tänne kannattaa tehdä investointeja, jotka yksittäisen kuntalaisen osalta tarkoittavat lisää töitä koko tuotantoketjussa ja sitä kautta myös verotuloja kaupungille.

On tärkeää luoda sellainen yrittämisen ja tekemisen ilmapiiri, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Alajärvellä onkin investoitu sekä työpaikkoihin että sielun että ruumiin kulttuurin edistämiseen – luontoarvoja unohtamatta. Tätä kautta meillä on loistavat ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Ja sitten vielä tuohon otsikkoon – nostetaan kissa pöydälle!

Alajärven kaupunki maksaa merkittävän summan vuosittain karanneiden tai villiintyneiden kissojen hoidosta. Alajärven kaupungilla on lakisääteinen velvollisuus hoitaa löytökissat 15 vuorokautta, jonka jälkeen ne annetaan eteenpäin sijoitettavaksi tai sitten ne päästetään kissojen taivaaseen.

Jotta näitä kustannuksia voitaisiin ajan mittaan alentaa ja löytökissojen määrää vähentää, Alajärven kaupunki lähtee tukemaan Miljoona Mikrosirua -kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on siruttaa ja rekisteröidä kissoja niin, että niiden omistaja tavoitetaan lemmikin joutuessa pois kotipiiristään. Kissat nostetaan pöydälle Alajärvellä kampanjapäivänä 4.8.2019, tarkempia tietoja myöhemmin.

Samassa yhteydessä on mahdollisuus saada kollikissalle sterilisaatio omalla kustannuksella kampanjahintaan. Tätä kautta toivon mukaan saamme ns. ei-toivottuja pentueita vähentymään.

Nina Pärssinen, hallintojohtaja

PS. Koirapuistostakin on nyt tehty valtuustoaloite, jonka allekirjoitti yhteensä 28 valtuutettua. Asia siirtyy nyt teknisen toimen selvitettäväksi.