Puuroa ja piristystä Pähkinästä!

9.9.2019 / Varhaiskasvatuksen alue-esimiehet Kirsi ja Seija

Kuusi vuotta sitten Alajärvelle perustettiin avoimen varhaiskasvatuksen toimintamuoto Perhetupa Pähkinä. Tämän syksyn aikana Pähkinä on liittynyt osaksi Järvi-Pohjanmaan perhekeskuksen kohtaamispaikkaa. Avoimen varhaiskasvatuksen palveluita ovat edelleen lapsiparkki, pikkueskari, perhekahvila ja aamupalatreffit. Näiden lisäksi Pähkinässä tapahtuu viikon aikana kaikenlaista.

Avoimessa varhaiskasvatuksessa työskentelevät Jaana Turja ja Hilkka Viitasaari. Jaana on työskennellyt aiemmin vuosia perhepäivähoitajana ja hän on ollut avoimessa varhaiskasvatuksessa sen perustamisesta lähtien. Hilkka puolestaan on työskennellyt vuosia ryhmiksessä ja päiväkodissa. Pähkinässä Hilkka aloitti tänä syksynä. Jaana ja Hilkka muodostavat tiimin, jossa on ammattitaidon lisäksi lämpöä ja herkkyyttä lasten ja vanhempien kohtaamiseen. Työtä tehdään suurella sydämellä.

Yksi viikon kohokohdista on perjantain aamupalatreffit. Aamupalaa on tarjolla lapsille ja vanhemmille aamupäivän ajan. Mukaan voi tulla silloin, kun itselle sopii ilman erillistä ilmoittautumista. Kävimme katsomassa, miltä Pähkinässä näytti viime perjantaina. Tavalliseen tapaan tunnelma oli rento ja kiireetön, lapset touhusivat ja vanhemmat juttelivat leikkien lomassa. Jaanan ja Hilkan keittämä riisipuuro ja vastapaistetut sämpylät maistuivat hyvin. Tällä kertaa aamupalatreffeillä kävi 20 aikuista ja 24 lasta.

Avoimen varhaiskasvatuksen käytetyin palvelu on lapsiparkki. Lapsiparkkia eli tilapäistä hoitoapua tarjotaan lapsille, jotka eivät ole kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä. Parkkipäivät ovat maanantaista keskiviikkoon klo 8-16. Sivistystoimen palveluista tehtiin keväällä 2019 asiakaskysely, josta saadun palautteen perusteella lapsiparkin aukioloaikoja päätettiin lisätä. Nyt lapsiparkkia on tarjolla myös torstai-iltaisin klo 17-20 ja lauantaisin klo 10-14. Poikkeuksena alkuviikon lapsiparkkiin nämä ajat ovat kaikkien alle kouluikäisten käytettävissä. Ilta-ja viikonloppuparkkia järjestetään yhteistyössä perusturvan kanssa. Jos kiinnostuit lapsiparkista, lisätietoja voit kysyä numerosta 044-2970 248. Lapsiparkkiin pitää ilmoittautua etukäteen viimeistään edellisen viikon maanantaina. Maksu on 2€/tunti/lapsi.

Lisätietoa Pähkinän toiminnasta ja käytännöistä löytyy Alajärven kaupungin nettisivuilta https://www.alajarvi.fi/perhetupa-pahkina ja Facebookista.

Pähkinän ovet ovat avoinna teille kaikille, tervetuloa!