Puhdetöissä – Arvi Mäenpään miniatyyrejä -näyttely Nelimarkka-museossa

Puhdetöissä – Arvi Mäenpään miniatyyrejä lääkintöneuvos Juhani Ahon kokoelmasta

Nelimarkka-museossa 23.2. – 19.5.2019

Töysäläissyntyinen Arvi Mäenpää (1899 -1976) oli taitava piirtäjä ja akvarellimaisemien maalaaja. Parhaiten Mäenpää tunnetaan kuitenkin pienikokoisista miniatyyrimaalauksista, joiden aiheet edustavat humoristista kansankuvausta. Mäenpään aiheena oli pohjalainen elämänmeno. Hän kuvasi maaseudun arkista elämää lempeän humoristiseen sävyyn. Mäenpään miniatyyrit ovat myös tarkkoja ajankuvia ja kansatieteellisiä tutkielmia.

Pikkuruiset kuvat vievät lääkäriin, puhdetöihin, kommelluksiin, riihelle, kaupoille ja sisälle pohjalaiseen tupaan. Arki, juhla, syntymä, kuolema ja koko elämän kirjo on Mäenpään aiheena.

Mäenpää aloitti taiteilijanuraansa 1910-luvulla tekemällä aluksi pilapiirroksia ja kuvituksia rahaa ansaitakseen. 1920-luvulla Mäenpää innostui akvarellitekniikasta ja maalasi esimerkiksi Etelä-Ranskan maisemia matkoillaan. 1930-luvulla Mäenpää valitsi aiheekseen humoristisen kansankuvauksen ja 30-luku olikin hänen uransa käännekohta.

Mäenpään maalaukset ovat kooltaan alle 10 cm suuntaansa tai pienempiäkin, jopa tulitikkuaskin kokoisia. ”Työ kysyy hermoja ja joskus on pakko ottaa suurennuslasi avuksi. Pensselissäkin on vain yksi ainoa jouhi ja sekin teroitettu” (Mäenpää 1934). Löydettyään suuntansa, Mäenpää teki miniatyyrejä uransa loppuun saakka.

Esillä olevan kokoelman on kerännyt myöskin töysäläislähtöinen yrittäjä ja lääkintöneuvos Juhani Aho (1930 - 2018). Aho tunnetaan Ruka-laskettelukeskuksen omistajana ja lääkärikeskus Aavan perustajana. Arvi Mäenpään vaimo oli Ahon kansakoulun opettaja. Aho oli nuori lääketieteen opiskelija ostaessaan ensimmäiset Mäenpään teoksensa. Ajan myötä Mäenpään teoksista muodostui Aholle lopun elämän mittainen intohimo.

Kokoelma on suurin yksityinen Mäenpää-kokoelma ja se käsittää 122 teosta. Suurin osa teoksista on miniatyyrejä 1940-, 50- ja 60 -luvuilta, mutta mukaan mahtuu myös muutama teos 70-luvulta, varhainen omakuva vuodelta 1918, akvarelleja Cannesista 1920-luvun lopulta sekä piirroksia.

Poistuminen