Suun terveydenhuolto

Järvi-Pohjanmaan perusturva toteuttaa suun terveydenhuollon palveluita Alajärven kaupungin sekä Lappajärven ja Vimpelin kuntien alueella. Hammashoitoloita on neljä: Alajärven hammashoitola, Alajärven kaupunginosassa oleva Lehtimäen hammashoitola sekä Lappajärven ja Vimpelin hammashoitolat (käyntiosoitteet sivun alaosassa).

Suun terveydenhuollossa toteutetaan lasten ja aikuisten perushammashoitoa (mm. suun tutkimuksia, paikkaus- ja iensairauksien hoitoa sekä hampaiden juurihoitoja ja poistoja) ja ennaltaehkäisevää hoitoa sekä lasten ja nuorten oikomishoitoa. Alajärven hammashoitolassa tehdään jopa erikoissairaanhoitotasoisia suukirurgisia toimenpiteitä. Tarvittaessa voimme myös korvata puuttuvia hampaita hammasproteeseilla.

Arkipäivisin päivystävä hammaslääkäri ottaa vastaan kiireellistä hoitoa vaativat akuutit särkytapaukset. Myös vieraspaikkakuntalaiset saavat kiireellisen, ensiavullisen hammashoidon tarvittaessa.

Viikonloppuisin ja arkipyhinä kiireellinen hoito järjestetään Etelä-Pohjanmaan yhteisessä päivystyksessä Seinäjoella

Alle kouluikäisten, koululaisten ja opiskelijoiden hammashoidossa noudatetaan voimassa olevia lakeja ja asetuksia:

  • Kaikki alle kouluikäiset kutsutaan suun terveystarkastukseen niinä vuosina, jolloin lapsi täyttää 1, 3 ja 5 vuotta. Yksilöllisen tarpeen mukaan lapsi voidaan kutsua hammashoidon käynneille myös useammin. Tarpeen vaatiessa lapselle annetaan aika hammaslääkärille.
  • Koululaiset kutsutaan suun terveystarkastuksiin hammaslääkärille 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisena, sekä suuhygienistille 3.-, 7.- ja 9.-luokkalaisena. Alueen 17-vuotiaille lähetetään aika suuhygienistin tutkimukseen.
  • Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella opiskelevat henkilöt voivat varata ajan suuhygienistille suun hoidon tarpeen arvioon, jonka perusteella myös mahdollinen hoito hammaslääkärillä voidaan toteuttaa opiskelupaikkakunnalla.

Ennaltaehkäisevää hoitoa pyritään toteuttamaan kaikille ikä- jä väestöryhmille. Esimerkiksi suun terveyden edistäjä-hammashoitaja käy kouluissa ja esikouluissa ohjaamassa ja opettamassa suun terveyteen liittyvistä asioista.

Ensimmäistä lasta odottavat vanhemmat kutsutaan suun terveyden edistäjä-hammashoitajan käynnille, jossa käydään läpi syntyvän lapsen suun hoitamisen perusteita. Lisäksi vanhemmalle varataan aika joko suuhygienistille tai hammaslääkärille hammastarkastusta varten. Hammashoitajan käynti ja suuhygienistin/hammaslääkärin tarkastus ovat maksuttomia ensimmäistä lasta odottaville vanhemmille.

Lasten ja nuorten oikomishoitoa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluu kaksi erikoishammaslääkäriä, hammaslääkäreitä ja suuhygienistejä. Oikomishoidon erikoishammaslääkäri arvioi aina oikomishoidon tarpeen.

Alajärven hammashoitola

Yhteystiedot

Hammashoidon ajanvaraus

Arkisin ma – to klo 8.00 – 16.00 ja pe klo 8.00 – 15.00

puh. (06) 2412 7560

Tekstiviestiperuutus

040 534 9266 

Hammashoitoloiden käynti- ja postiosoitteet

Alajärven hammashoitola
Lääkärintie 5, 62900 Alajärvi

Lehtimäen hammashoitola
Erityiskuja 1, 63500 Lehtimäki

Lappajärven hammashoitola
Vanhalantie 8, 62600 Lappajärvi

Vimpelin hammashoitola
Opintie 1, 62800 Vimpeli

Ajankohtaista