Ylläpidä suun terveyttä

Kuinka pidät suusi kunnossa

Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehoon, kokonaisterveyteen ja elämänlaatuun. Haluatko pitää suusi terveenä ja hampaat kunnossa? Tässä muutama vinkki:

  1. Harjaa hampaat kaksi kertaa vuorokaudessa fluorihammastahnalla, mieluiten sähköhammasharjalla
  2. Puhdista hammasvälit
  3. Syö terveellisesti, ja säännöllisesti noin 6 kertaa vuorokaudessa
  4. Juo janojuomana vettä
  5. Älä napostele aterioiden välillä
  6. Kohtuus myös herkkupäivinä, ja pyri nauttimaan makeat ja happamat tuotteet säännöllisten aterioiden yhteydessä
  7. Älä käytä tupakkaa tai nuuskaa
  8. Käytä ksylitolituotteita aterioiden jälkeen
  9. Käy säännöllisesti hammashoidossa

Hampaiden reikiintyminen

Hammaspeikko, eli Streptococcus Mutans, on hampaiden reikiintymistä aiheuttava bakteeri, joka elää ruoassa olevan sokerin avulla. Sokeria sisältyy eri muodoissa lähes jokaiseen suupalaan. Sokeri muuttuu bakteerien vaikutuksesta hapoiksi, jotka liuottavat hampaan pintaa. Tätä kutsutaan happohyökkäykseksi.

Normaalisti sylki korjaa happojen aiheuttamat vauriot, mutta jos suussa on päivän aikana useampi kuin 5−6 happohyökkäystä, sylki ei ehdi korjata kaikkia hampaiden vaurioita ja hammas alkaa reikiintyä.

Kaksi kertaa päivässä tapahtuva hampaiden harjaus fluorihammastahnalla, hammasvälien säännöllinen puhdistus sekä säännölliset ruokailukerrat vähentävät hampaiden reikiintymistä. Myös ksylitolipurukumi on hyvä ottaa jokaisen aterian jälkeen, sillä se katkaisee happohyökkäyksen hoitaen hampaita (annostus valmistajan ohjeiden mukaan). Purukumi ei kuitenkaan korvaa hampaiden harjausta ja lankausta.

Katso videot hampaiden harjauksesta ja hammasvälien puhdistuksesta:

Fluorin käyttö

Käypä hoito -suosituksen (https://www.kaypahoito.fi/khp00085) mukaan alle 3-vuotiaille annostellaan kaksi kertaa päivässä hammasharjalle sipaisu fluorihammastahnaa, jossa on 1 000–1 100 ppm fluoridia.

3–5-vuotiaille suositellaan kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000–1 100 ppm.

Kun lapsi täyttää 6 vuotta, suositus on kahdesti päivässä 0,5–2 cm:n kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 450 ppm.

Järvi-Pohjanmaan alueella juomaveden fluoripitoisuus on alhainen, eikä siten ole pelkoa lasten liian suuresta fluorin saannista (https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tvk00045).

Juomat

Paras janojuoma on vesi. Käytä ruokajuomana maitoa, piimää tai vettä. Vältä mehujen ja virvoitusjuomien käyttöä, sillä ne sisältävät paljon sokereita ja ovat happamia. Myös light-juomat ovat haitallisia, koska ne happamuutensa vuoksi kuluttavat hammasta.

Energiajuomat aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja eroosiota, eikä niitä suositella lapsille. Energiajuomat lisäävät kofeiinin sietokykyä ja se on jo merkki riippuvuudesta.

Katso videot hampaiden eroosiosta ja energiajuomista:

Ravinto

Säännölliset ruoka-ajat sekä monipuolinen, pureskelua vaativa ruokavalio suojaavat hampaita reikiintymiseltä. Sokeria sisältävien ruoka-aineiden tiheään toistuvaa nauttimista on syytä välttää. Runsaasti sokeria sisältävät tuotteet ovat tarvittaessa hyvä korvata sokerittomilla tai vähän sokeria sisältävillä vastaavilla tuotteilla.

Katso video ravinnon vaikutuksista suun terveyteen:

Tupakkatuotteet ja päihteet

Tupakkatuotteet ja alkoholi vaikuttavat kaiken muun vahingollisen lisäksi myös haitallisesti suunterveyteen. Tupakointi heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, suun haavojen paranemista ja ikenien verenkiertoa. Tupakka moninkertaistaa riskiä sairastua hampaiden kiinnityskudossairauteen eli parodontiittiin, sekä lisää suusyövän riskiä.

Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet. Nuuskan käyttö aiheuttaa hampaiden värimuutoksia ja hankalia ienvetäymiä pitokohdan lähellä, sekä limakalvon paksuuntumista, ns. norsunahkaa. Nuuskan käytöllä on myös yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöville.

Katso video nuuskan ja tupakan vaikutuksista terveyteen:

Alkoholi aiheuttaa suun kuivumista, limakalvomuutoksia, suusyöpää ja hampaiden syöpymistä eli eroosiota. Jos tupakoit ja käytät alkoholia, riski sairastua syysyöpään kasvaa merkittävästi.

Kaikkien on hyvä tarkistaa, onko oma alkoholin käyttö riskirajalla:

Ksylitoli

Ksylitoli pysäyttää happohyökkäyksen, lisää syljen eritystä, ehkäisee hampaiden reikiintymistä sekä vähentää plakin määrää ja sen tarttuvuutta hampaan pintaan. Ota ksylitolipurukumi jokaisen aterian ja välipalan jälkeen katkaisemaan happohyökkäys. Liiallisesta ksylitolin käytöstä voi tulla laksatiivisia vaikutuksia.

Odottava perhe ja raskauden vaikutukset suun terveyteen

Raskas vaikuttaa myös odottavan äidin suuhun. Hormonaaliset muutokset vaikuttavat epäedullisesti syljen koostumukseen ja altistavat reikiintymiselle ja ienongelmille. Mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu ja napostelun lisääntyminen rasittavat myös hampaita. Ikenien verenkierron muutoksien takia ikenet voivat olla aikaisempaa tulehtuneet, ja ne voivat vuotaa herkemmin verta, tai jopa joistakin hammasväleistä ien voi turvota punoittavaksi palloksi.

Siksi tehostettu hampaiden hoito raskauden aikana on tärkeää. Hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa mielellään päivittäin hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla.

Lapsen syntyessä hänen suussaan ei vielä ole bakteeristoa. Vähitellen sinne alkaa muodostua kullekin ominainen bakteerikanta. Reikiintymiseen vaikuttaa mutans-streptokokki ja sen lapsi saa tartuntana yleensä vanhemmilta. Bakteeri tarttuu siten, että äidin bakteeripitoista sylkeä joutuu lapsen suuhun joko samalla lusikalla syötäessä, nuoltaessa samaa jäätelöannosta, haukattaessa samasta leivästä, hedelmästä jne. Myös äidin nuollessa lapsen maahan pudonneen tutin puhtaaksi, näitä bakteereita siirtyy äidin syljen välityksellä lapsen suuhun.

Äidin käyttämä ksylitolipurukumi estää bakteerien tarttumista äidin syljestä lapsen sylkeen. Purukumi ei tapa mutans-bakteereja, mutta se vaikeuttaa bakteerien elämistä lapsen suussa. Aloita hampaiden harjaus fluorihammastahnalla, kun ensimmäinen hammas läpäisee ikenen.

Anna lapsellesi lahjaksi hyvät hampaat!

Ikääntyneen suun hoito

Yhä useampi suomalainen ikääntyy omat hampaat suussaan. Purennallisesti toimiva, tulehdukseton ja kivuton suu tuntuu hyvältä ja lisää elämänlaatua. Pureskelu helpottuu, ja on mahdollista syödä monipuolisesti. Tämä tukee hyvinvointia ja yleisterveyttä.

Säännöllinen hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus ja tarpeen mukainen hoito ovat tärkeää myös ikäihmiselle. Hammaslääkärin ja muiden suun terveydenhuollon ammattilaisten antamat yksilölliset omahoito-ohjeet edistävät ikäihmisen suunterveyttä ja auttavat ikäihmistä toimivien omahoitotapojen hallinnassa.

Suun kuivuus on yleinen ongelma ihmisen ikääntyessä. Monet pitkäaikaissairauksiin välttämättömät lääkkeet ja jotkut sairaudet vähentävät syljen eritystä. Syljen suojavaikutuksen heikentyessä tai jopa kokonaan puuttuessa kasvaa sekä hampaiden reikiintymisen, että ien- ja suutulehdusten vaara.

Jos suussa ei ole ollenkaan hampaita, on silti tärkeää puhdistaa proteesit säännöllisesti esimerkiksi suun sienitulehduksen välttämiseksi. Proteesit tulee harjata päivittäin mielellään proteesiharjalla ja astianpesuaineen tai nestemäisen saippuan avulla. Silloin tällöin proteesit on hyvä puhdistaa esim. Corega-tabs-puhdistustablettien avulla. On myös tärkeää käydä säännöllisesti tarkistuttamassa limakalvot limakalvosairauksien varalta, vaikkakin limakalvoja ei tarvitse tarkastaa niin usein kuin hampaita tarvitsee.

Lisätietoa

Ajantasaista tietoa suun terveydestä kerrottuna yksinkertaisesti, myös hyviä videoita:

Hieman enemmän faktapohjaista tietoa suunterveydestä ja suusairauksista

Lisätietoa suunterveyteen liittyen

Tutkimusnäytön valossa annetut Käypä Hoito-suositukset, jotka ohjaavat hammaslääkäreiden ja suuhygienistien antamaa hoitoa, myös erikseen potilasversiot