Koulukuvat toisella tavoin

Mediatiedote 27.9.2023

Koulukuvien hinnat ja suuret koulukuvien hinnankorotukset puhuttavat jälleen. Monessa koulussa on päädytty ratkaisuun, ettei kaverikuvia edes sallita ottaa, koska tämä eriarvoistaa oppilaita. Kaikilla perheillä ei välttämättä ole varaa ottaa koulukuvia lapsistaan, ja varsinkin, jos perheessä sattuu olemaan useampi kouluikäinen lapsi, niin kustannus voi nousta hyvinkin suureksi. Koulukuvat kuitenkin jättävät tärkeän muiston kouluajoista ja ovat siksi oleellinen osa oppilaiden koulupolkua. Koulukuvien ottamisesta ei saisi muodostua taloudellinen rasite yhdenkään lapsen vanhemmille.

Alajärven Taimelan koulussa on lähdetty liikkeelle aivan uudenlaisin menetelmin.

Lempeään katsetta itseen ja toisiin etsimässä – Taimelan koulun koulukuvausprojekti

Taimelan koulussa Alajärvellä syyskuu on ollut valokuvaamisen kuukausi. Kun koulun kolmevuotinen valokuvaussopimus viime keväänä päättyi, heräsi henkilökunnalla ajatus kokeilla ottaa koulukuvat itse. Koulun tämän vuoden monialaiseksi oppimiskokonaisuuden aiheeksi valittiin valokuvaus ja projektin kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asetettiin vuoden koulukuvien otto.

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena. Lapset ovat kuvanneet toisiaan eri ympäristöissä ja pohtineet, millaisina haluavat kuvissa tulla nähdyiksi. Olemme opiskelleet myös kuvien käytön eettisyyttä, missä ja mitä saa julkaista. Tärkeintä projektissa on kuitenkin ollut löytää arvostavaa katsetta itseen ja toisiin. Olemme kaikki ainutkertaisia ja arvokkaita omina itsenämme, kertailee Taimelan koulun rehtori Kirsti Joensuu projektin vaiheita.

Lukuvuoden koulukuvat alkavat olla valmiina. Lisämausteena projektissa on syyskuun viimeisellä viikolla koululla järjestettävä Kodin ja koulun ilta, jonka järjestelyistä vastaavat pääasiassa valinnaiskurssin oppilaat henkilökunnan avustuksella. Illan aikana kuullaan ajankohtaisia kouluasioita eri pisteissä, mutta myös kuvataan. Perheillä on mahdollisuus kuvauttaa itsensä kolmessa erilaisessa kuvausympäristössä: pehmolelu-, syys- ja lemmikkicornerissa. Oppilaiden suorittaman kuvauksen ja kuvien hinta on hyvin kohtuullinen ja tällä projektilla opetellaan myös yrittäjyystaitoja, kerätään rahaa kevään luokkaretkeä varten.

Se mikä kuvausten teknisessä laadussa ehkä hävitään, voitetaan varmasti kuvien sisällössä. Eikä meidän kuvat ole hinnalla pilattuja. Mutta täytyy myös sanoa, että arvostus ammattikoulukuvaajia kohtaan on henkilökunnalla kasvanut, toteaa Kirsti Joensuu, joka toimii Taimelan koulun rehtorina. Sen verran työlästä on saada oppilasryhmä katsomaan samaan suuntaan hymyssä suin ja silmät auki.

Lisätietoja:

Kirsti Joensuu, Taimelan koulun rehtori
puh. 040 521 5359, kirsti.joensuu@alajarvi.fi