Harrastamisen Suomen malli

Alajärven kaupungin sivistystoimi haki ja sai keväällä 2021 Aluehallintoviraston Opetus- ja kulttuuritoimelta 100 000 euron määrärahan Harrastamisen Suomen malli –hankkeen toteuttamiseen Alajärven ja Vimpelin perusopetuksen kouluissa.  

Harrastamisen Suomen malli –hankkeessa pyritään tarjoamaan jokaiselle lapselle ja nuorelle ekaluokkalaisesta ysiluokkalaiseen mahdollisuus kokeilla haluamiaan harrastuksia. Lasten ja nuorten harrastustoiveita on kerätty koulukohtaisesti viime lukuvuoden aikana. Näiden toiveiden perusteella on koostettu harrastekalenteri kouluittain.

Koulusta riippuen tarjolla voi esimerkiksi olla mahdollisuus kokeilla laskettelua, keilausta tai kamppailulajeja. 

Kerhoihin osallistuminen on maksutonta ja ensimmäiset kerhot alkoivat syyskuussa 2021.

Lähtökohtaisesti kaikki kerhot alkavat iltapäivällä koulupäivän päätyttyä. Koska oppilaita kuitenkin todennäköisesti ilmoittautuu samaan kerhoon useilta eri luokka-asteilta, kerho pääsee alkamaan vasta, kun kaikilta kerhoon osallistujilta on loppunut koulu. Mikäli tulijoita kerhoon on paljon, pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään esimerkiksi peräkkäiset tai vuoroviikoittaiset kerhot.

Haettua määrärahaa ei valitettavasti ole mahdollista käyttää kuljetusoppilaiden kyyditsemiseen kotiin kerhon päätteeksi. Näin kuljetusoppilaan kyydin järjestäminen kotiin kerhon jälkeen jää huoltajan vastuulle. Joidenkin kerhojen tapauksissa yritetään hyödyntää esimerkiksi lukiokyytejä kotiinkuljetuksiin, mutta tämä käytäntö ei onnistu kuljetusaikataulujen puitteissa kaikkien kerhojen suhteen. 

Myöskään erillistä määrärahaa ei ole kerhoon osallistuvien lasten iltapäivien välipalatarjoiluun. Asian suhteen vanhempia pyydetäänkin aivan erityisesti kiinnittämään huomiota siihen, että lapsen repusta löytyisi ravitseva välipala iltapäivälle. Mieluisakin kerho lakkaa tuntumasta kivalta, jos jaksaminen loppuu kesken kaiken.   

Hanke on alueella uusi ja monet käytännöt hakevat vasta muotoaan. Kyseessä on iso 1376 oppilaan ja yhdeksän koulun kokonaisuus ja tavoitteena on, että jokainen halukas innostuisi harrastamaan, oppisi uutta, saisi elämyksiä ja kenties löytäisi uuden kivan harrastuksenkin tämän hankkeen kautta.

Yhteystiedot
Elina Rantalahti
Hankekoordinaattori
Harrastamisen Suomen malli
Alajärven kaupunki
+358 40 689 5499
elina.rantalahti@alajarvi.fi

Ajankohtaista

24.1.2023

Kuutamohiihto