Kuntainfo

Alajärvi – Aitoa elämää Aaltojen keskellä

Eteläpohjalaisen ja keskisuomalaisen mentaliteetin kohtauspaikka Alajärvi on vetovoimainen elinkeino- ja koulutustoiminnan sekä lähipalveluiden keskus. Asukkaat ja vierailijat saavat nauttia upeiden järvimaisemien ja viheralueiden keskellä turvallisesta, viihtyisästä ja arkkitehtuurisesti arvokkaasta ympäristöstä. Pikkukaupungin lämminhenkisyys ja yhteisöllisyys yhdistettynä monipuolisiin lähipalveluihin tekee Alajärvestä loistavan paikan asua ja elää. Turvallisen asumisen lisäksi varhaiskasvatuksen ja koulutuksen palvelut ovat modernit ja joustavat. Myös kaupungin peruspalveluja on kehitetty jatkuvasti ja viime vuosina on panostettu voimakkaasti esimerkiksi liikuntapalveluihin sekä sivistys- ja terveyspalvelujen tilojen mittaviin saneerauksiin.

Alajärvi tunnetaan erityisesti Alvar Aallosta, Eero Nelimarkasta, pesäpallosta sekä runsaasta yrittäjyydestä. Etenkin metalli- ja puuteollisuuden veturiyritykset luovat kasvua ja työpaikkoja koko ympäröivälle seudulle. Alajärvi sijoittuu myös Euroopan suurimman kraatterijärven eli Lappajärven reunalle, ja sen kosminen luonto on koettavissa monin tavoin. Alueella on edelleen nähtävissä törmäyksen vaikutuksia, mm. Pyhävuorella.  Kraatterijärven alueelle (Soini, Vimpeli, Alajärvi, Lappajärvi, Evijärvi) ollaan hakemassa myös Unescon Geopark statusta, josta selvitystyö on parhaillaan menossa.

Alajärvellä panostetaan liikuntaan ja harrastusmahdollisuuksiin

Sinisen tien varrella sijaitseva noin 9 500 asukkaan virkeä kaupunki takaa kaikille monipuoliset vapaa-aika ja harrastusmahdollisuudet kulttuuri- ja liikuntapalveluiden saralla. Kaupungin vapaa-aikatoimi, kansalaisopisto sekä paikkakunnalla toimivat useat urheiluseurat ja järjestöt tuottavat aktiivisesti toimintaa kaikenikäisille. 

Liikuntapaikkoihin on investoitu viime aikoina runsaasti. Pesäpallostadionin, yleisurheilukentän ja tennishallien rinnalle on noussut jäähalli, pallohalli, uimahalli, kuntosali ja uusimpana monitoimihalli, jotka liikuttavat viikoittain satoja urheilijoita, asukkaita ja muita käyttäjiä. Kaupungin pururata palvelee liikkujia moitteettomasti kesät ja talvet ja täyspitkä frisbeegolfrata houkuttelee golfaajia kauempaakin.  Ulkoilureittejä ja niihin kuuluvia taukopaikkoja on viime vuodet paranneltu ahkerasti ja näiden varrella voi patikoida, hiihtää, suunnistaa tai vaikka meloa. Alajärvellä käykin runsaasti eri lajien harrastajia ja ammattiurheilijoita muilta paikkakunnilta. Lisäksi yleisiä uimarantoja ja vesistöalueita on kunnostettu palvelemaan erityisesti kesävierailijoita.

Alajärvi tunnetaan kulttuuriperinteistään

Erityisesti Alajärven kaupunki tunnetaan Aino ja Alvar Aallon kesäviettopaikkana sekä Eero Nelimarkan nimikkomuseon sijaintikuntana.  Akateemikko Alvar Aalto vietti osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan Alajärvellä ja Alajärvellä sijaitsee ainoana maailmassa arkkitehti Alvar Aallon töitä 80 vuoden ajalta.  Keskustaajama tarjoaa läpileikkauksen arkkitehdin tuotannosta aina ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta ”Valkoisen kauden” kautta Aallon arkkitehtitoimiston viimeiseen luomukseen. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat kaupungin virastot, seurakuntatalo, vanha kunnansairaala, nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Alajärvi on osa valtakunnallista Alvar Aalto kaupunkiverkostoa, joka tekee myös tiivistä kansainvälistä yhteistyötä.  Lisätietoa ja kuvia Aalto-keskuksesta https://visit.alvaraalto.fi/fi/kohteet/alvar-aallon-alajarvi/.

Myös taiteilija, professori Eero Nelimarkan juuret löytyvät Alajärveltä. Hänen vanhempansa olivat kotoisin Pekkolanniemeltä, jonne Nelimarkka rakennutti nimeään kantavan, nykyisin Etelä-Pohjanmaan taidemuseona toimivan Nelimarkka-museon  https://www.nelimarkka-museo.fi/. Museossa voi tutustua museon perustajan Eero Nelimarkan taiteen lisäksi vaihtuviin taidenäyttelyihin, nauttia kahvin ja tehdä ostoksia Neljän markan putiikissa.  Lisäksi kansainvälisyys on ollut vahvasti mukana museon toiminnassa jo useita vuosia taiteilijaresidenssin muodossa ja sen avulla tarjotaan näyttelyiden lisäksi tasokkaita taiteilijoiden järjestämiä työpajoja museon tiloissa. 

Etelä-Pohjanmaan taidemuseona toimivassa Nelimarkka-museossa on esillä Eero Nelimarkan taidetta ja vaihtuvia näyttelyitä. Museo panostaa taidekasvatustyöhön ja toimii myös tapahtumapaikkana.

Alajärven kaupungin nimikkolajit

Alajärven kaupungin nimikkolajeja ovat sinitiainen, metsäjänis, särki ja kanerva. 

Alajärvi pähkinänkuoressa

  • Sijainti : Alajärvi sijaitsee Länsi-Suomessa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa Sinisen tien ja kantatie 68:n risteyskohdassa. Alajärvi on osa Järviseudun seutukuntaa.
  • Naapurikunnat: pohjoisessa Lappajärvi, Vimpeli, Perho. Idässä Kyyjärvi ja Soini.  Etelässä Alavus ja Ähtäri. Lännessä Lapua.
  • Etäisyydet: Helsinki 377 km, Tampere 195 km, Seinäjoki 68 km, Vaasa 126 km.
  • Perustamisvuosi:  1868, kaupunkioikeudet vuonna 1986. Lehtimäen kunta liitettiin Alajärven kaupunkiin kuntaliitoksen myötä 2009.
  • Kokonaispinta-ala: 1 060 km2, josta vettä 49 km2
  • Asukasluku v. 2021:  9 311
  • Tuloveroprosentti v. 2022: 21,75
  • Tunnetuimmat nähtävyydet: Aalto-keskus, Alajärven kirkko, Kitron Stadion, Lehtimäen kirkko, Nelimarkka-museo, Pyhävuori, Suninsalmi ja Suokonmäki