Nähtävyydet ja tekemistä​

Nähtävää ja koettavaa kulttuurin puolella 

Aalto-keskus 

Alajärvellä on matkailijalle paljon tarjottavaa. Kulttuurin puolelta kaupunki tunnetaan Aino ja Alvar Aallon kesäviettopaikkana ja Alajärvi on myös osa valtakunnallista Alvar Aalto -kaupunkiverkostoa. Alajärvellä sijaitsee ainoana maailmassa arkkitehti Alvar Aallon töitä 80 vuoden ajalta. Alajärven keskustaajama tarjoaa läpileikkauksen arkkitehdin tuotannosta aina ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta ”Valkoisen kauden” kautta Aallon arkkitehtitoimiston viimeiseen luomukseen. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat kaupungin virastot, seurakuntatalo, vanha kunnansairaala, nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto. Lisäksi hautausmaalta löytyy kolme monumenttia. Kaupungintalon aulassa on myös esillä Alajärven kaupungin ja Hackman Designor Oy Ab Iittalan Lasin välillä 1996 solmittuun sopimukseen perustuva, Alvar ja Aino Aallon 1930-luvun lasidesignia esittelevä pysyväisnäyttely.  

Aalto-klassikkojen seurana vitriineissä ovat myös alajärveläissyntyisen korumuotoilija Kirsti Doukasin suunnittelema Alajärven nimikkokorusarja ja Alajärvellä asuvan kuvataiteilija Elina Förstin ideoimat Alajärven kaupunginjohtajan juhlakäädyt. 

Tutustu Aaltopuistoon omatoimisella Aalto-kierroksella  

Aaltopuistoon voit tutustua myös omatoimisesti rakennuksista löytyvien opastetaulujen avulla. Lisäksi kohteet löytyvät kartalta kirjaston edestä löytyvästä infotaulusta.

Kotiseutumuseot  

Tuluutin kotiseutumuseo  

Tuluutin makasiinissa on esillä Järviseudun talonpoikaisesineistöä kivikaudelta. 

Avoinna kesäsunnuntaisin tai sopimuksen mukaan.
Alajärvi-seura ry, pj. Juhani Salo 

Lehtimäen kotiseutumuseo  

Paikallista tekstiiliperinnettä sekä talonpoikaiskulttuuria.  

Lehtimäen kotiseutumuseo 
Kirkonkyläntie 220, 63510 Lehtimäki kk, Lehtimäki-seura ry, pj. Päivi Haapaniemi 
040 775 8077 (t), paivi.haapaniemi(at)alajarvi.fi  

Nelimarkka-museo Etelä-Pohjanmaan taidemuseo

Taiteilija, professori Eero Nelimarkan (1891-1977) rakennuttama ja hänen ystävänsä, arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema Nelimarkka-museo avattiin vuonna 1964. Museo on toiminut Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseona vuodesta 1995 ja uudistuneen museolain myötä Nelimarkka-museo nimitettiin 1.1.2020 alkaen Etelä-Pohjanmaan alueelliseksi vastuumuseoksi.

Museon tehtäviin kuuluu Eero Nelimarkan taiteen esittämisen ja tutkimuksen lisäksi pohjalaisen taiteen tunnetuksi tekeminen sekä taidekasvatus. Nelimarkka-museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, työpajoja ja tapahtumia kaiken ikäisille. 1980-luvun puolivälistä alkaen museo on ylläpitänyt kansainvälistä taiteilijaresidenssiä.

Nelimarkka-museon toimintaan kuuluvat museon läheisyydessä sijaitseva Villa Nelimarkka sekä Alvar Aallon suunnittelema Villa Väinölä Alajärven keskustassa.

Nelimarkka-museo on avoinna ympäri vuoden:
Ti – pe 11 – 17
La 12 – 16
Su 12 – 17
Maanantaisin suljettu

Liput 6 / 4 € / museokortti

Varaa ryhmällesi opastus tai työpaja: info@nelimarkka-museo.fi / p. 040 559 8327

Nelimarkka-museo on myös Facebookissa sekä Instagramissa.

Kuvanveistäjä Antti Maasalo 

Alajärvi tunnetaan myös Antti Maasalon ateljeen sijaintipaikkakuntana.

Valkealammen matkailualue 
”Lakeuden lappi”

Suokonmäki ja näkötorni 
Lehtimäen mäkiasutusalue 

Suninsalmen silta ja satama-alue  

Sari Haapaniemen kesäateljee 
Nevantakasentie 171, Lehtimäki 
Avoinna yleisölle heinäkuussa v. 2020 joka päivä klo 12-17 ja muulloin sopimuksen mukaan.
tiedustelut: Ari Haapaniemi, 050 558 2930 

Alajärven kirkko (Carl Ludwig Engel) 
tiedustelut: (06) 557 0800, 557 0801 
info(at)srk.alajarvi.fi 

Lehtimäen kirkko (Jakob Rijf) 
Tiedustelut: (06) 527 1107, info(at)srk.alajarvi.fi 

Punaisen Tuvan Viinitila 
(06) 557 4540, keijonen(at)japo.fi 

Menkijärven sotaperinnealue 
Kyläyhdistyksen pj. Miia Hirvelä, 040 533 8530, mhirvela(at)japo.fi 

 
Myös pesäpallo on olennainen osa alajärveläistä kesää.  Alajärvestä tulee useimmille ensimmäisenä mieleen Alajärven Ankkurit

Alajärveltä löytyy myös geokätköjä. Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa luontoon tai rakennettuun ympäristöön piilotetaan lokikirja, kynä ja mahdollisesti pientä vaihtotavaraa sisältäviä rasioita. Kätköjen sijainti ilmoitetaan internetissä koordinaatteina ja harrastajat etsivät niitä gps-paikantimen avulla. Lisätietoa geokätköilystä täältä tai täältä

Kesäisin Alajärvellä vietetään rokulipäiviä ja Lehtimäen ränkipäiviä, jotka kokoavat vuosittain yhteen runsaasti markkinaväkeä, jotka koostuvat niin paikallisista kuin mökkiläisistä ja matkailijoistakin. 

Alajärvi osana Kraatterijärven aluetta 

Alajärvi sijoittuu Euroopan suurimman kraatterijärven eli Lappajärven reunalle, ja sen kosminen luonto on koettavissa monin tavoin. Alueella on edelleen nähtävissä törmäyksen vaikutuksia, mm. Pyhävuorella.  Kraatterijärven alueelle (Soini, Vimpeli, Alajärvi, Lappajärvi, Evijärvi) ollaan hakemassa myös Unescon Geopark-statusta, josta selvitystyö on parhaillaan menossa.  

Kulttuuripersoonien ohella Alajärvi mielletään myös hirsitalojen, metallialan osaamisen sekä tekstiilien valmistuspaikkakunnaksi ja alueelta löytyy paljon tunnettuja yrityksiä, joissa kannattaa vierailla. 
 


Luonto- ja retkeilykohteet 

Alajärvi on panostanut viime vuosina liikuntaan ja hyvinvointiin.  Ulkoilupaikkoja -ja reittejä on viime vuodet paranneltu ahkerasti ja näiden varrella voi uida, pyöräillä, patikoida, hiihtää, suunnistaa tai vaikka meloa.  Kaupungin pururata palvelee moitteettomasti kesät ja talvet ja täyspitkä frisbeegolfrata houkuttelee golfaajia kauempaakin.   

Luonnosta ja liikkumisesta nauttivan kannattaa katsoa kaupungin liikuntapaikat ja ulkoilureitit oheisista linkeistä. 


Liikuntapaikat 

Alajärvi tarjoaa hyvin virikkeitä erilaisiin harrastuksiin ja vapaa-aikaan ja erityisesti Alajärvi on investoinut viime vuosina liikuntapaikkoihin. Ennestään olemassa olevien pesäpallostadionin ja urheilukentän rinnalle tänne on rakennettu uimahalli ja kuntosali, pallohalli ja viimeisimpänä monitoimihalli. Lisäksi kaupungista löytyy jäähalli. Lisätietoa liikuntapaikoista alla olevasta linkistä.