Palvelut​

Kirjastokortti ja käyttösäännöt

Uuden lainaajan on kirjastokortin saadakseen ilmoitettava nimensä ja osoitteensa ja todistettava henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa. 

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Ilman kirjastokorttia et voi lainata. Olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta sekä alle 15-vuotiaan lapsen kortilla lainatusta aineistosta, jos sinut on merkitty lapsen huoltajaksi. Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Uuden kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilötodistuksella. Uusi kortti maksaa kolme euroa.

Lainausautomaattien käyttämiseen tarvitaan kirjastokorttiin liitetty nelinumeroinen PIN-koodi. PIN-koodin saat kirjastosta. Sitä ei anneta tietoturvasyistä puhelimitse tai sähköpostitse. Kaikissa toimipisteissä voit lainata myös virkailijalta.

Laina-ajat

Kirjojen laina-aika on 28 vrk. E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa ja niiden laina-aika on 14 vrk tai 28 vrk. Kahden viikon laina-aika on seuraavilla aineistoilla: DVD- ja Blu-ray-levy, konsolipelit, lautapelit sekä urheiluvälineet. Varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vrk, kunnes varausjono lyhenee. Muissa Eepos-kirjastoissa voi olla joidenkin aineistojen kohdalla yksilöllisiä laina-aikoja.

Asiakas voi halutessaan saada lainoistaan eräpäivämuistutuksen sähköpostiin oman valinnan mukaan 1–5 päivää ennen eräpäivää. Teknisistä ongelmista johtuva muistutuksen tulematta jääminen ei kuitenkaan vapauta myöhästymismaksuista. Voit uusia lainan, jos siihen ei ole varauksia. Saman lainan voi uusia enintään 10 kertaa.

Palautus ja myöhästymismaksut

Voit palauttaa Eepos-kirjastosta lainatun aineiston mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Jos teoksia ei palauteta ajoissa, niistä joutuu maksamaan myöhästymismaksua 20 snt/laina/vrk. Maksu alkaa kertyä 2 vuorokauden kuluttua eräpäivästä. Lastenosastojen aineistoista myöhästymismaksut peritään dvd- ja Blu-ray-levyistä sekä konsolipeleistä. Muista lastenosastojen aineistoista myöhästymismaksuja ei peritä lainkaan. Maksut maksetaan kirjastoon käteisellä tai pankkikortilla tai asiakas voi maksaa myöhästymismaksut Eepos-verkkokirjastossa verkkopankkitunnuksilla. Verkkokirjaston puolella maksut löytyvät Oman tilin Maksut-välilehdeltä. Asiakas voi verkkopankkitunnuksiaan käyttämällä maksaa kirjaston myöhästymismaksut, kuljetusmaksut ja noutamattomat varaukset. Sen sijaan arvonlisäveroa sisältäviä maksuja (esim. kassit, kopiot) ei verkossa voi teknisistä syistä maksaa. Myöskään tuhoutunutta aineistoa ei voi korvata verkkomaksulla. Verkkomaksamisen alaraja on 0,65 €.

Aukiolojen ulkopuolella palautettu aineisto käsitellään seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Aukioloaikojen ulkopuolella palautetusta, myöhässä olevasta aineistosta kertyy myöhästymismaksua kiinnioloajalta kirjaston maksukäytäntöjen mukaisesti. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on asiakkaan omalla vastuulla.

Mikäli teoksista ei ole varauksia, niitä voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, puhelimitse tai tulemalla kirjastoon. Lainojen uusimiseen verkkopalvelussa tarvitaan kirjastokortin numero ja PIN-koodi (sama, jolla voi lainata automaatista). Lainoja voi uusia kymmenen kertaa.

PIN-koodi

Saat nelinumeroisen PIN-koodin henkilökunnalta käymällä kirjastossa. Tietoturvasyistä emme anna PIN-tunnusta puhelimitse emmekä sähköpostilla. PIN-koodin avulla voit kirjautua verkkopalveluun, varata aineistoa sekä käyttää omatoimikirjastoa tai kirjastojen lainausautomaatteja.

Varaukset

Lainassa, hyllyssä ja hankinnassa olevaa aineistoa voi pääsääntöisesti varata. Varausta tehtäessä asiakas valitsee varauksen noutopaikan. Alajärven pääkirjaston, Lehtimäen lähikirjaston ja kirjastoauton aineistoon sekä entisen YTY-kirjastokimpan (Alajärvi, Evijärvi, Lehtimäki, Lappajärvi, Perho, Soini ja Veteli) aineistoon tehdyistä varauksista (ns. normaalivaraus)  ei peritä kuljetusmaksua. Muihin Eepos-kirjastoihin tehdyistä seutuvarauksista peritään kahden euron kuljetusmaksu. Noutamattomasta varatusta aineistosta peritään yhden euron maksu.

Kaukolainat

Mikäli jotakin aineistoa ei löydy tai ei ole lainattavissa Alajärven kaupunginkirjastossa tai Eepos -kimpan kirjastoissa, sen voi tilata kaukolainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Kotimaan kaukolaina maksaa 7 euroa. Kaukolaina muista Pohjoismaista on 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.

Kuljetukset

Varattua aineistoa kuljetetaan kirjastojen välillä kerran viikossa perjantaisin (juhlapyhät voivat aiheuttaa poikkeuksia).

Käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Eepos-kirjaston käyttösääntöjä, jotka ovat täällä:


Kokoelmat ja e-aineisto

Alajärven kaupunginkirjaston kokoelman lisäksi on käytettävissä yhteisen Eepos-kirjastokimpan kokoelmat. Yhteisen kokoelman myötä sama kirjastokortti käy kaikissa Eepos-kirjastoissa ja voit palauttaa lainat mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Yhteisen verkkokirjaston nimi on Eepos Finna ja se löytyy täältä:

Lisäksi asiakkaiden käytettävissä on e-kirjakokoelma, joka sisältää pääasiassa suomenkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta, myös e-äänikirjoja on lainattavissa. Muita e-aineistoja ovat esimerkiksi e-Magzja e-Press-digilehtipalvelut, jotka sisältävät kotimaisia aikakaus- ja sanomalehtiä, tämä palvelu on käytettävissä vain kirjaston tietokoneilla ja tableteilla. Cineast on elokuvien suoratoistopalvelu. Palvelussa on sekä kotimaisia että ulkomaisia elokuvia, lyhytelokuvia, harrastevideoita ja dokumentteja. Musiikin ystäville on klassisen musiikin online-kuuntelupalvelu Naxos Music Library ja jazzmusiikin online-kuuntelupalvelu Naxos Music Library Jazz. Rockway-palvelusta voit lainata musiikin verkkokursseja. Huomaa, että e-aineistojen lainaamista varten tarvitset kirjastokortin numeron ja pin-koodin.

Kaikki e-aineistot löytyvät täältä:

Cineast.fi

Cineast.fi on digitaalinen elokuvapalvelu, jossa voit katsoa elokuvia ilmaiseksi kirjastokortilla. Tarvitset elokuvan lainaamiseen kirjastokortin sekä nelinumeroisen pin-koodin.

Lautapelit

Alajärven pääkirjastossa ja Lehtimäen lähikirjastossa lainattavissa on lautapelejä. Lautapelit löytyvät lastenosastolta ja aikuisten osastolta DVD-levyjen vierestä. Erilaisia liikuntavälineitä on lainattavissa Alajärven pääkirjaston aikuisten osastolta.

Saavutettavuuskirjasto Celia

Celia-kirjaston tuottamia äänikirjoja on lainattavissa Alajärven pääkirjaston aikuistenosastolta. Kokoelmaa täydennetään koko ajan. Äänikirjoja voi kuunnella mp3-ominaisuudella varustetuilla cd-soittimilla tai tietokoneilla. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa.

Virikevarasto

Lehtimäen kirjastossa on vanhustyön virikevarasto. Virikevarasto on tarkoitettu virkistys- ja virikekäyttöön lähinnä vanhustyöhön. Virikevaraston ovat koonneet Lehtimäen alueella vanhusten parissa toimivat vapaaehtoisjärjestöt: SPR, Eläkeliitto, Kappeliseurakunta, Silmu, sekä Lions club. Hanketta ovat olleet taloudellisesti mahdollistamassa: Kuortaneen Säästöpankki, Alajärven kaupunki, Lehtimäen Osuuspankki sekä Alajärven Seurakunta. Virikevarastosta voi lainata välineitä, pelejä sekä pyörätuolin lyhytaikaiseen käyttöön omalla kirjastokortilla. Laina-aika on yksi viikko. Pyörätuolin laina-aika on kaksi päivää. Lainatessa tavaroita tulee huomioida, että ne tulee puhdistaa käytön jälkeen  varaston ohessa olevalla puhdistusaineella.


Kotikirjastopalvelu 

Palvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa. Kirjastoaineistoa toimitetaan asiakkaan toiveiden mukaan kotiin yksityisasiakkaille, palvelutalojen ja vanhainkotien asukkaille sekä erilaisille laitoksille ja yhteisöille. Palvelu on asiakkaalle maksutonta. Kysy lisätietoja kirjastosta!


Kotiseutukokoelma ja muut kokoelmat

Kotiseutukokoelmaan on pyritty keräämään alajärveläisten kirjoittamaa tai Alajärvestä kertovaa materiaalia. Kotiseutukokoelman aineistoa ei lainata. Kirjastossa on kotiseutuarkistoaineistoa, jota voi käydä tutkimassa vain paikan päällä.


Kirjaston tilat ja laitteet

Asiakastietokoneet
Alajärven ja Lehtimäen kirjastoissa on asiakastietokoneita, joista voi tulostaa. Tulosteen ja kopion hinta on A4 : 0,50 €/kpl , A3 : 1,00 € / kpl. Tiloissa toimii langaton verkko.

Lukusali ja näyttelytila
Alajärven kirjaston lukusalia voi varata esimerkiksi kokouksiin tai luentoihin. Lukusalia voi käyttää myös opiskeluun. Tilassa on videotykki esityksiä varten. Tilojen käyttö on maksutonta. Sama tila toimii myös näyttelytilana. Näyttelytila on varattavissa kuukaudeksi kerrallaan, lisäksi käytettävissä on erillinen vitriini sisääntuloaulassa. Voit varata näyttelytilan ottamalla yhteyttä kirjastoon.

ATK -luokka
Alajärven kirjaston ATK-luokassa on 18 tietokonetta, videotykki ja pieni keittiö. Tilat sopivat koulutuksiin, luentoihin ja kokouksiin. Tilaan mahtuu noin 20 henkeä. Tilan vuokra on  62 euroa/käyttökerta ja lisäksi laitevuokra, joka on 14,90 euroa/tunti/tila (sis. alv 24%). 

Digitointitila
Digitointitilat on tarkoitettu asiakkaiden omatoimiseen VHS-kasettien, LP-levyjen ja C-kasettien digitointiin sekä valokuvien, diakuvien ja negatiivien skannaamiseen digitaaliseen muotoon. Digitointitilassa asiakkaan käytettävissä ovat ohjelmistot kuvan- ja äänenkäsittelyyn sekä liikkuvan kuvan editointiin. Digitointitila on käytettävissä kirjaston aukioloaikoina. Käyttö on maksutonta. Aika on varattava etukäteen. Digitointitilan varaaminen edellyttää voimassaolevaa kirjastokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää. Tilavaraukset voi tehdä kirjastosta tai puh. 040-610 1900.


Omatoimikirjasto

Alajärven ja Lehtimäen kirjastoissa on käytössä omatoimikirjasto, jolloin asiakkaat voivat käyttää kirjastoa myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimiaika kirjastoissa on joka päivä klo 7 – 21.

Henkilökunta on paikalla kirjastoissa seuraavasti:
Alajärvi: ma, ti, to klo 12 – 19 ja ke, pe klo 10 – 16
Lehtimäki: ma klo 13 – 19 ja ke klo 10 – 16.

Poikkeavista aukioloajoista tiedotetaan kirjaston verkkosivuilla sekä sosiaalisen median tileillä.

Omatoimikirjaston käyttöoikeus haetaan kirjallisesti kirjastosta. Päästäksesi kirjastoon omatoimiajalla tarvitset kirjastokortin ja henkilökohtaisen tunnusluvun, jonka saat kirjastosta.

Omatoimikirjaston käyttöön liittyvän opastusvideo:

Mikäli asiakkaan kirjastokortti on asiakasrekisterissä käyttökiellossa, sisään kirjautuminen omatoimiaikana ei onnistu. Kirjautumisen estää yli 7€:n suuruiset maksut asiakastilillä. Kimpasta varattua aineistoa voi lainata myös omatoimiajalla, mutta maksu suoritetaan henkilökunnan ollessa paikalla tai verkkokirjaston kautta. Varauksen voi lainata vain sillä kirjastokortilla, jolla varaus on tehty. Käyttäjät sitoutuvat noudattamaan asioidessaan Alajärven kaupunginkirjaston käyttösääntöjä ja omatoimikirjaston käyttösääntöjä sekä ylläpitämään asioidessaan siisteyttä ja järjestystä.

Alla olevasta linkistä voi ladata omatoimikirjaston käyttösäännöt word-tiedostona

Alla omatoimikirjaston käyttösäännöt tulostettavissa ja ladattavissa pdf-tiedostona


Tiedonhaku ja tietokannat

Olemme koonneet tiedonhakuasi varten joukon linkkejä erilaisiin tietokantoihin ja e-aineistoihin. Osaa tietokannoista pääset käyttämään vain paikan päällä kirjastossa, osa on vapaasti käytettävissä missä tahansa Internetin kautta.

Elonet

Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Elonetin verkkosivuille.

Finna

Finna-palvelu on Kansalliskirjaston ylläpitämä sivusto, joka on koti miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Ainutlaatuisia sisältöjään Finnaan tuovat sadat kotimaiset toimijat, kuten arkistot, kirjastot ja museot. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Finnan verkkosivuille.

Kirjastot.fi

Väylä kaikkiin kirjastopalveluihin Suomessa ja ulkomailla. Se sisältää muun muassa tiedonhakupalveluita, kirjastoalan ammattipalveluita sekä kirjallisuuden, musiikin, lasten ja nuorten verkkopalveluita. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Kirjastot.fi -verkkosivuille.

Kirjastokaista

Ohjelmien aiheina kirjat, kirjailijat, lukeminen sekä kirjastot. Kirjastokaista on myös koulutuskanava. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Kirjastokaistan verkkosivuille.

Kirjasampo

Lasten ja nuorten kirjallisuussivusto. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Kirjasammon verkkosivuille.

Lastenkirjainstituutti

Valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Lastenkirjainstituutin verkkosivuille.

Lukukeskus

Lukukeskus puolustaa kaikkien tasa-arvoista oikeutta lukemiseen ja lukutaitoon. Kokoamme tietoa lukemisesta ja lukutaidosta sekä toimimme asiantuntijana kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Klikkaa sinistä painiketta päästäksesi Lukukeskuksen verkkosivuille.

Musiikki

Musiikkikirjastojen vinkit ja verkkopalvelut yhdestä paikasta. Musiikkikirjastojen verkkosivuille pääset klikkaamalla sinistä painiketta.

Yle Elävä arkisto

Ylen tuottama palvelu, joka tarjoaa katseltavaksi historiallista ja viihdyttävää televisio-, radio- ja valokuva-aineistoa. Ylen Elävään arkistoon pääset klikkaamalla sinistä painiketta.

Yhteystiedot

Alajärven pääkirjasto
Lainaus ja neuvonta
040 610 1900
kirjasto@alajarvi.fi

Lehtimäen lähikirjasto
040 183 6151
lehtimaen.kirjasto@alajarvi.fi

Cineast.fi on digitaalinen elokuvakanava, jossa voit katsoa elokuvia kirjastokortilla ilmaiseksi. Tarvitset kirjastokortin numeron sekä nelinumeroisen pin-koodin. Valitse valikosta EEPOS, valitse elokuva ja syötä tunnuksesi.

http://cineast.fi