Mediatiedote 23.4.2021 / Käpylehto, Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli

Keksijä ja kolme kunnanjohtajaa yrittävät seilata Wappuna jäälautalla Lappajärven halki

Lappajärveen rakennettiin maaliskuussa maailman suurin jääkaruselli. Nyt keksijä-Käpylehdon ja Sami Alasaran (Lappajärvi), Vesa Koivusen (Alajärvi) ja Sam Leijonanmielen (Vimpeli) yhteistyö saa vaarallisen jatkon: nelikkö yrittää seilata Lappajärven pohjoisosasta Vimpelin kautta Alajärvelle käyttäen 35 000 kg painavaa jäälauttaa.

Jäälautta on odottamassa Hotelli Kivitipun edustalla. Se suojattiin eristelevyillä, jotta veneen muotoinen jäälautta säilyy muun jään sulaessa. Toteutukselle on hyvin lyhyt aikaikkuna: kun avovesi saavuttaa lautan, on ajo suoritettava. Käyttövoimala on Parsun-perämoottori, joka joutuu koville, koska lautalla ajetaan todennäköisesti 10 tuntia kaasu pohjassa.

Lautan päälle tulee mm. pöytä, tuolit, grilli ja aurinkovoimala navigointi- ja äänentoistolaitteita varten. Konsepti ei ole täysin testaamaton: Käpylehto seilasi kilometrin verran Suomen muotoisella jäälautalla vuonna 2018 (https://www.youtube.com/watch?v=C0P-wqQUjus).

”Parhainta onnea yritykseen! Suosittelen silti osallistujia pukeutumaan jo lähtiessä pelastautumispukuihin”, kommentoi hanketta Eero Rinne, jääntutkija ja arktisen UNIS-yliopistokeskuksen apulaisprofessori. Onnistuneen tai epäonnistuneen ajelun jälkeen miehet aikovat saunoa rajusti Järviseudun ammatti-instituutin omistamalla Suomen suurimmalla saunalautalla, joka ajaa jäälautan perässä.

Jäälauttapurjehduksen on tarkoitus olla 30.4, mutta se voi olla hieman aikaisemmin tai myöhemmin – jäiden lähtö määrittää ajankohdan. Tiimi seuraa tilannetta tarkasti ja linkki liveseurantaan tulee Alajärven kaupungin facebook-sivuille suorituspäivänä.

Lisätietoja:
Janne Käpylehto, keksijä, janne.kapylehto@gmail.com, +358 45 359 6945
Sami Alasara, Lappajärven kunnanjohtaja, sami.alasara@lappajarvi.fi, +358 44 369 9611
Sam Leijonanmieli, Vimpelin kunnanjohtaja, sam.leijonanmieli@vimpeli.fi, + 358 40 137 3703
Vesa Koivunen, Alajärven kaupunginjohtaja, vesa.koivunen@alajarvi.fi, +358 44 297 0213