Alajärven kaupunki tiedottaa koronavirusepidemian johdosta

Koronaepidemian hillitsemiseksi voimassa on sekä koko Suomea koskevia että alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Alueena Alajärvi on pandemia kiihtymisvaiheessa.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. On ensiarvoisen tärkeää, että kuntalaiset huolehtivat hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Etelä-Pohjanmaalla on voimassa kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus. Kasvomaskien käyttöä tulee tehostaa merkittävästi kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. Flunssaisena ei pidä liikkua missään. Vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän.

Voimassa olevat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset voit tarkistaa täältä.

Voit ladata puhelimeesi maksuttoman Koronavilkku-sovelluksen. Sovellus ilmoittaa sinulle, jos olet ollut sairastuneen ihmisen lähellä ja olet saattanut altistua koronavirukselle.

 

KORONAAN LIITTYVÄT RAJOITUKSET JA VAROTOIMENPITEET ALAJÄRVELLÄ

Epäiletkö koronavirustartuntaa?
Koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa pyydetään ottamaan yhteyttä Järvi-Pohjanmaan terveyskeskukseen (p. 06 2412 7700), tai sen ollessa suljettuna maakunnalliseen Päivystysapuun 116117.

Yleisötilaisuuksien järjestämien 18.1.-8.2.2021
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.
Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Nyrkin suositukset kokoontumisiin ja yleisötilaisuuksiin  
Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

Nyrkin suositukset yksityistilaisuuksiin
Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Jokaisessa perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, onko tapaamiset tarpeellisia. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

Nyrkin suositukset uskonnollisiin tilauksiin
Yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei toistaiseksi suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Nyrkin suositukset lasten ja nuorten harrastustoimintaan
Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Aikuisten ja junioreiden kilpaurheilutoiminta voi jatkua, mutta edellä mainitut suositukset pätevät myös heihin. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.

Nyrkin suositukset aikuisten harrastustoimintaan
Aikuisten harrastustoiminta voi jatkua, seuraavat asiat syytä ottaa huomioon:
- ryhmäkokoja suositellaan pidettävän mahdollisimman alhaisena. Jos ryhmäkoko kasvaa 15-20 henkilöön, suositellaan ryhmä jaettavaksi useampaan osaan.
- mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä
- huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
- ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia.

Kasvomaskien käyttö
Etelä-Pohjanmaalla on voimassa kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus. Kasvomaskien käyttöä tulee tehostaa merkittävästi kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. EPSHP on antanut lisäksi omat suositukset kasvomaskien käytöstä. Flunssaisena ei pidä liikkua missään.

Ohjeita jätteenkäsittelyyn löydät Millespakka Oy:n sivuilta

Päivähoidossa tai perusopetuksessa olevien lasten Covid19 -näytteet

 

Uusimmat tiedotteet:


RAJOITUSTEN VAIKUTUKSET ALAJÄRVEN KAUPUNGIN PALVELUIHIN

Alajärven kaupunginviraston toimipisteiden ovet pidetään suljettuna toistaiseksi; asiointi puhelimitse, sähköpostitse tai ajanvarauksella. Kokoustilat ovat varattavissa max. 10 henkilölle.


Perusturvan palvelut

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen ja Lehtimäen terveysaseman ovet pidetään toistaiseksi suljettuna, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.

Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti. Joissain palveluasumisen yksiköissä voidaan järjestää oma tila tapaamiselle, omaisten on oltava yhteydessä yksikköön etukäteen. Vierailijoiden tulee muistaa vahva suojautuminen ja turvavälit, sekä vieraillessa ei saa olla flunssan oireita.

Akuuttiosastolla saa vierailla ainoastaan saattohoidossa olevien ja vakavasti sairaiden omaiset. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06-2412 7777 tai 06-2412 7771).

 

Sivistystoimen palvelut:

Kansalaisopiston ja taiteen perusopetuksen toiminnoissa sovelletaan lasten ja aikuisten harrastustoiminnasta annettuja ohjeita.

Kirjasto
Alajärven pääkirjasto ja Lehtimäen lähikirjasto ja omatoimikirjastot ovat avoinna normaalisti. Asiakkaita suositellaan asioimaan nopeasti kirjastossa ja käyttävän lainaus- ja palautusautomaattia. Kirjastoauto ei liikennöi toistaiseksi eikä ei ole näyttelyitä ja tapahtumia.

Vapaa-aikatoimi
- Palloiluhalli on avattu 12.1., samaan aikaa voi harjoitella useampi ryhmä.
- Monitoimihalli on avattu 18.1., lohkoissa voi olla omat ryhmät ja omat pukukopit.
- Koulujen liikuntasalien salivuorot ovat käytettävissä 23.1. alkaen
- Uimahalli on avattu yleisölle (saunatilat pidetään kiinni). Kuntosalille max. 10  henkilöä kerralla. Sarja- ja vuosikortteihin hyvitetään aika, jonka uimahalli on ollut suljettuna.
- Nuorisotilat max. 19 nuorta/ryhmä
Vintti, Alajärvi:
ke  klo 15-16, 5 lk
ke klo 16.15-17.15, 6 lk
ke klo 17.30-20, 7 lk
to klo 17-20, 8 lk
pe klo 17-19.30, 9 lk
pe klo 19.45-22, 17-18.

Nuoppari, Lehtimäki
ke klo 15-15.45, 5 lk
ke klo 16-16.45, 6 lk
ke klo17-18.15, 7 lk
pe klo 18-19.45, 8 lk
pe klo 18-19.45, 9 lk
pe klo 20-22, 17-18 v

Nelimarkka-museo on suljettuna näyttelyvaihtojen vuoksi. Museo avataan jälleen 23.1.2021.

 

Lisätietoa antavat:

Sosiaali- ja terveyspalvelut:
Vs. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila, p. 040 670 1501
jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi

Sivistys- ja vapaa-ajan palvelut:
Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, p. 044 297 0228
esa.kaunisto@alajarvi.fi

Keskushallinto:
Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen p. 044 297 0213
vesa.koivunen@alajarvi.fi