Alajärven kaupunki tiedottaa koronavirusepidemian johdosta

Koronaepidemian hillitsemiseksi voimassa on sekä koko Suomea koskevia että alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Etelä-Pohjanmaan alueellinen Koronanyrkki päätti kokouksessaan 23.3.2021 sairaanhoitopiirin siirtyneen perusvaiheeseen.

Nyrkki vetoaa eteläpohjalaisiin vahvasti, että perustasolle siirtymisestä huolimatta turvavälejä, kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa on edelleen noudatettava, ettei ajauduta takaisin kiihtymisvaiheeseen

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronavirusepidemian leviämistä. On ensiarvoisen tärkeää, että kuntalaiset huolehtivat hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Kasvomaskien käyttöä tulee tehostaa merkittävästi kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. Flunssaisena ei pidä liikkua missään. Vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän.

Voimassa olevat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset voit tarkistaa täältä.

Voit ladata puhelimeesi maksuttoman Koronavilkku-sovelluksen. Sovellus ilmoittaa sinulle, jos olet ollut sairastuneen ihmisen lähellä ja olet saattanut altistua koronavirukselle.


Epäiletkö koronavirustartuntaa?
Koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa pyydetään ottamaan yhteyttä Järvi-Pohjanmaan terveyskeskukseen (p. 06 2412 7700), tai sen ollessa suljettuna maakunnalliseen Päivystysapuun 116117.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista.

Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta (liite 1). Määräys on voimassa ajalla 1.4. –30.4.2021.

Ohjeita jätteenkäsittelyyn löydät Millespakka Oy:n sivuilta

 

Uusimmat tiedotteet:

 

RAJOITUSTEN VAIKUTUKSET ALAJÄRVEN KAUPUNGIN PALVELUIHIN

Alajärven kaupunginviraston toimipisteiden ovet pidetään suljettuna toistaiseksi; asiointi puhelimitse, sähköpostitse tai ajanvarauksella. Kokoustilat ovat varattavissa max. 20 henkilölle.


Perusturvan palvelut

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen (pois lukien pääovi ja fysioterapian ovi) ja Lehtimäen terveysaseman ovet pidetään toistaiseksi suljettuna, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.

Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti. Joissain palveluasumisen yksiköissä voidaan järjestää oma tila tapaamiselle, omaisten on oltava yhteydessä yksikköön etukäteen. Vierailijoiden tulee muistaa vahva suojautuminen ja turvavälit, sekä vieraillessa ei saa olla flunssan oireita. Suojautuminen (käsihygienia, kasvomaski ja suojavisiiri) täytyy ottaa huomioon etenkin, jos Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta saapuu asukkaille vieraita.

Akuuttiosastolla saa vierailla ainoastaan saattohoidossa olevien ja vakavasti sairaiden omaiset. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen (06-2412 7777 tai 06-2412 7771).

Päivähoidossa tai perusopetuksessa olevien lasten Covid19 -näytteet


Pandemiajohtoryhmä on päätynyt antaa alueen asukkaille seuraavat suositukset, jotka ovat voimassa 1.4.-40.4.2021:

Järvi-Pohjanmaalla trullit voivat kiertää virpomassa huomioiden, että virpominen tapahtuu ulkona ja turvavälit huomioidaan.

• Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 20 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

• Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

• Yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

• Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus. 

• Kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa

• Aikuisten joukkueurheilua ja kontakti- ja kamppailulajeja voidaan harrastaa pienryhmissä max.10 henkilöä sisätiloissa ja max. 20 henkilöä ulkotiloissa

• Muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:
- mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä
- huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
- ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia

• Kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
- huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö
- liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset

Nuorisotilat max 20 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä.

•  Uimahalli: Koronarajoituksista johtuen uimahallin allasosasoton aukioloaikoihin muutos ajalla 1.-30.4.2021
Allasosastolle otetaan yhtä aikaa max. 40 hlöä, uintiaika 1,5 h. Ajanvaraukset kahviosta p. 040 643 3145. Saunatilat ovat suljettuina.
Kuntosalin puolelle otetaan 10 asiakasta kerrallaan.

•  Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 5 henkilöä) käyttöön.

• Pandemiajohtoryhmä ohjeistaa kaikkia yhdistyksiä sekä harrastustoiminnan järjestäjiä pitämään kirjaa henkilöistä, jotka osallistuvat järjestettyihin kokoontumisiin. Listaa on säilytettävä 14 vuorokauden ajan, jotta mahdollisessa altistustilanteessa tartunnanjäljitys toimii mahdollisimman tehokkaasti.

• Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi:
- julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
- koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
- toisen asteen oppilaitoksissa
- kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
- kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
- sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
- museot, kirjastot, galleriat
- kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä.

• Vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän.

Järvi-Pohjanmaan perusturva järjesti 9.4.2021 koronarokotusinfon, jossa käytiin läpi asukkaiden esittämiä kysymyksiä.

Esitetyt kysymykset ja annetut vastaukset löytyvät kootusti tästä: Asukkaiden esittämät kysymykset ja vastaukset

Infotilaisuus on katsottavissa tästä linkistä: Infotilaisuus 9.4.2021

 

Ohje rokotusajan varaamisesta Hyvis.fi -palvelun avulla

 

Lisätietoa antavat:

Sosiaali- ja terveyspalvelut:
Vs. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila, p. 040 670 1501
jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi

Sivistys- ja vapaa-ajan palvelut:
Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, p. 044 297 0228
esa.kaunisto@alajarvi.fi

Keskushallinto:
Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen p. 044 297 0213
vesa.koivunen@alajarvi.fi