Ajankohtaista koronaviruksesta

Mahdollisia altistumispaikkoja koronavirukselle Järvi-Pohjanmaalla

Koronavirukselle on voinut altistua seuraavissa paikoissa:

La 20.11. klo 16-17.30 Alajärven uimahalli

La 20.11. klo 18-18.30 Hesburger/ABC Alajärvi

Yllä mainittuina ajankohtina asioimassa olleita pyydetään tarkkailemaan mahdollisia oireita ja tarvittaessa hakeutumaan koronatestiin, ajanvaraus Alajärven flunssapoliklinikalle puhelinnumerosta 06 2412 7700.

Järvi-Pohjanmaan perusturva julkaisee jatkossa Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin alueella tapahtuneet mahdolliset koronaltistumiset 1.11. vain niissä tapauksissa, jos kyseisessä paikassa on selkeästi ollut suuri riski saada koronavirustartunta.

Rokotusten eteneminen Järvi-Pohjanmaan alueella

Noudatamme Suomen koronarokotestrategiaa ja maakunnallisia ohjeita. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton. Kaikki Suomessa nyt käytössä olevat valmisteet vaativat kaksi rokotuskertaa. Annosväli on 6-8 viikkoa.

Järvi-Pohjanmaan perusturva käynnisti 1.11. rokotehaasteen, jolla haastetaan kaikki Alajärven kaupungin sekä Vimpelin ja Lappajärven kuntien asukkaat hakemaan ensimmäisen koronarokoteannoksen, jos ei sitä ole vielä tehnyt. Tavoitteena on marraskuun aikana saavuttaa 85% rokotekattavuus yli 12-vuotiaiden osalta, mikä tarkoittaa 460 uutta rokotettua henkilöä.

Rokotusten ajanvaraus

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella rokotetaan kaikkia 12 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia henkilöitä. Varaa aikasi sähköisesti www.hyvis.fi tai soittamalla koronarokotuksien ajanvarausnumeroon 06-2412 7800.

Ohje rokotusajan varaamisesta Hyvis.fi -palvelun avulla.

Alle 30-vuotiaiden miehien rokotusvalmiste

THL:n ohjeistuksen mukaan alle 30-vuotiaille miehille käytetään vain Comirnaty-rokotevalmistetta. Tarkempia tietoja THL:n verkkosivuilta: https://thl.fi/fi/-/thl-ohjeistaa-tarjoamaan-alle-30-vuotiaille-miehille-vain-comirnaty-koronarokotetta-spikevaxin-yhteytta-sydanlihastulehdukseen-arvioidaan?redirect=%2Ffi%2F

Rokotukseen ilman ajanvarausta

Marraskuun lopun koronarokotustilaisuudet voit tarkistaa täältä: https://alajarvi.fi/ajankohtaista/korona-ja-influenssarokotukset-jarvi-pohjanmaan-alueella/

Tietoa 12-15-vuotiaiden rokotuksista

Järvi-Pohjanmaan alueella 12–15-vuotiaiden koronarokotusten 1.annokset tullaan antamaan koululla viikolla 34. Koululla järjestettävien rokotuspäivien piiriin kuuluvat tässä vaiheessa kaikki yläkoululaiset sekä 6. luokkalaisista he, jotka täyttävät viimeistään rokotuspäivänä 12 vuotta. Tehosterokotepäivät järjestetään 8-12 viikon kuluttua 1.annoksesta.

Paavolan koulun 6. luokkalaisista halukkaat rokotetaan Alajärven yläkoululla. Muilla alakouluilla rokotuksia ei järjestetä, vaan näiltä kouluilta oppilailla on mahdollisuus tulla oman paikkakunnan yläkoululle iltapäivällä tai käydä hakemassa rokotus Järvi-Pohjanmaan terveysasemilta.

Oppilaiden vanhemmille tiedotetaan asiasta Wilma-järjestelmän kautta. Oppilaan yksilönsuoja otetaan huomioon rokotuksissa.

Lisää tietoa 12-15-vuotiaiden koronarokotuksista

THL:n avoin yleisötilaisuus 12-15-vuotiaiden koronarokotuksista

Kolmas rokoteannos

THL:n ohjeistuksen mukaisesti Järvi-Pohjanmaalla aloitetaan antamaan 3. rokotuksia voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä ovat, jos heitä koskee jokin seuraavista asioista:

– Elinsiirto

– Kantasolusiirto

– Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

– Immunosuppressiivinen syöpähoito

– Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

– Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

– Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

– Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila


Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut kaksi kuukautta. 3. rokote voidaan antaa walk-in-päivissä tai sitten ajan voi varata www.hyvis.fi-palvelusta tai rokotteiden ajanvarausnumeron 06-2412 7800.

Tämän lisäksi kaikki yli 60-vuotiaat ja 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvat henkilöt suositellaan hakevan 3. koronarokoteannoksen, kun kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen antamisesta on kulunut.

Rokotuksen saaneiden tulee edelleen huolehtia koronasuojauksesta

On tärkeää pitää mielessä, että vaikka rokote antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, se ei välttämättä estä kokonaan saamasta tartuntaa. Lisäksi rokotettu voi mahdollisesti levittää tartuntaa oireettomana eteenpäin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että annettuja koronaohjeistuksia noudatetaan myös rokotuksen jälkeen.

Voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Voimassa olevat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset voit tarkistaa täältä.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset alueen asukkaille ovat luettavissa Ajankohtaista-osiosta.

Milloin tulisi hakeutua koronatestiin?

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt kansallista COVID-19 testaus- ja jäljitysstrategiaa. Sen myötä Etelä-Pohjanmaalla ja siten myös Järvi-Pohjanmaalla:

 • Koronatestiä ei tarvitse ottaa lievissä flunssanoireissa henkilöiltä, jotka on
 • rokotettu kahteen kertaan (toisesta rokoteannoksesta > 1vko)
 • joilla on todettu COVID-19-infektio yli 6kk aiemmin ja annettu vähintään yksi koronarokote (rokotuksesta > 1vko).
 • sairastettu COVID-19-infektio viimeisen 6kk aikana

Poikkeuksena:

 • sote-työntekijät sekä ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaat
  • henkilö on varmuudella altistunut koronavirustapaukselle kahden viikon sisällä (edelleen tämä usein myös määrätään tartuntatautilääkärin toimesta)
  • henkilöllä on vakavalle koronavirustaudille altistavia riskejä:
   • Vaikea-asteinen sydänsairaus
   • Huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
   • Diabetes, johon liittyy elinvaurioita
   • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
   • Vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
   • Vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys (esimerkiksi suuriannoksinen kortisonihoito)

Alle 12-vuotiaita lapsia ei tarvitse testata, vaikka olisi koronavirusinfektioon sopivia oireita, mikäli:

 • oireet ovat niin lievät, että hoitohenkilökunnan arvion mukaan testausta ei tarvita. Epäselvissä tapauksissa lääkäri arvioi tilanteen.
 • lapsen perhepiirissä yli 16-vuotiailla on täysi rokotussuoja

Rokottamattomilta tai yhden rokoteannoksen saaneilta henkilöiltä otetaan jatkossakin COVID-näyte, mikäli heillä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Vaikka ohjeen mukaan tietyiltä ryhmiltä ei tarvitse ottaa välttämättä testiä, on henkilöllä oikeus päästä COVID-testiin mikäli se on lääketieteellisesti perusteltua eli henkilöllä on koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sopivia oireita.

Milloin voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen?

Testauskäytäntöjen muutoksen myötä on päivitettävä myös ohjeistusta, milloin lapsi tai nuori voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. THL on myös antanut aiheesta tuoreen ohjeen. Alle 12-vuotias lapsi voi mennä kouluun tai päivähoitoon, kun flunssanoireet ovat selkeästi lievittymässä (kuumetta/lämpöä ei ole ollut vuorokauteen, ei ole voimakasta yskää tai aivastelua) seuraavissa tapauksissa:

 • lapsen perhepiirin yli 16-vuotiailla on täysi rokotussuoja (tällöin ei siis tarvitse COVID-testiä)

TAI kouluikäisten osalta lapselta on otettu koronatesti ja se on ollut negatiivinen

TAI alle kouluikäisen lapselta on otettu koronatesti ja se on ollut negatiivinen, tai saman perheen aikuinen/vanhempi lapsi on sairastanut samaan aikaan ja hänen koronatesti on ollut negatiivinen.

Lapset ja nuoret, jotka ovat vähintään 12-vuotiaita, voivat mennä kouluun, kun flunssanoireet ovat selkeästi lievittymässä (kuumetta/lämpöä ei ole ollut vuorokauteen, ei ole voimakasta yskää tai aivastelua) seuraavissa tapauksissa:

 • hänellä on täysi rokotussuoja hankittuna

TAI on otettu koronatesti ja se on ollut negatiivinen

Muissa tapauksissa lapsen tai nuoren on odotettava kokonaan oireiden väistymistä.

Lisätietoa antavat:

Sosiaali- ja terveyspalvelut:
Vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila, p. 040 670 1501
jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi

Sivistys- ja vapaa-ajan palvelut:
Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, p. 044 297 0228
esa.kaunisto@alajarvi.fi

Keskushallinto:
Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen p. 044 297 0213
vesa.koivunen@alajarvi.fi