Ajankohtaista koronaviruksesta

Rokotusten eteneminen Järvi-Pohjanmaan alueella

Noudatamme Suomen koronarokotestrategiaa ja maakunnallisia ohjeita. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton. Kaikki Suomessa nyt käytössä olevat valmisteet vaativat kaksi rokotuskertaa. Annosväli on 12 viikkoa. Koronarokotusten laajentamista rajoittaa tällä hetkellä rokotteiden saatavuus. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen kutsutaan tehosterokotukseen.

Rokotusten ajanvaraus

Tällä hetkellä ajan koronarokotukseen voi varata 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvat 16-65-vuotiaat sekä kaikki 55-69-vuotiaat riippumatta perussairauksista. Varaa aikasi sähköisesti www.hyvis.fi tai soittamalla koronarokotuksien ajanvarausnumeroon 06-2412 7800.

Ohje rokotusajan varaamisesta Hyvis.fi -palvelun avulla.

Rokotuksen saaneiden tulee edelleen huolehtia koronasuojauksesta

On tärkeää pitää mielessä, että vaikka rokote antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, se ei välttämättä estä kokonaan saamasta tartuntaa. Lisäksi rokotettu voi mahdollisesti levittää tartuntaa oireettomana eteenpäin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että annettuja koronaohjeistuksia noudatetaan myös rokotuksen jälkeen.

Voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Koronaepidemian hillitsemiseksi voimassa on sekä koko Suomea koskevia että alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut pandemian perustasolla 23.3.2021 lähtien.

Voimassa olevat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset voit tarkistaa täältä. Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koko sairaanhoitopiirin alueelle kestävät tämänhetkisen arvion mukaan 16.5.2021 asti.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset alueen asukkaille (voimassa 3.5.-17.5.2021):

 • Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 20 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.
 • Yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
 • Yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa suositellaan ainoastaan perustasolla olevien maakuntien kesken (thl.fi/koronakartta). Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus. 
 • Kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa.
 • Aikuisten joukkueurheilua ja kontakti- ja kamppailulajeja voidaan harrastaa pienryhmissä max. 15 henkilöä sisätiloissa ja max. 30 henkilöä ulkotiloissa turvavälit huomioiden mahdollisuuksien lisäksi.
 • Muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:
  – mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä
  – huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
  – ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia
 • Kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
  – huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö
  – liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset
 • Nuorisotilat max 20 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä.
 • Uimahalli: Koronarajoituksista johtuen uimahallin allasosasoton aukioloaikoihin muutos ajalla 3.5.-17.5.2021
  Allasosastolle otetaan yhtä aikaa max. 60 hlöä, uintiaika 1,5 h. Ajanvaraukset kahviosta p. 040 643 3145. Saunatiloja voidaan käyttää, max 5 henkilöä kerrallaan. Kuntosalin puolelle otetaan 10 asiakasta kerrallaan.
  Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 10 henkilöä) käyttöön.
 • Pandemiajohtoryhmä ohjeistaa kaikkia yhdistyksiä sekä harrastustoiminnan järjestäjiä pitämään kirjaa henkilöistä, jotka osallistuvat järjestettyihin kokoontumisiin. Listaa on säilytettävä 14 vuorokauden ajan, jotta mahdollisessa altistustilanteessa tartunnanjäljitys toimii mahdollisimman tehokkaasti.
 • Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi:
  – julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
  – koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella
  – toisen asteen oppilaitoksissa
  – kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
  – kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
  – sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
  – museot, kirjastot, galleriat
  – kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä.
 • Vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän.

Alajärven kaupunginviraston toimipisteiden ovet pidetään suljettuna toistaiseksi; asiointi puhelimitse, sähköpostitse tai ajanvarauksella. Kokoustilat ovat varattavissa max. 20 henkilölle.

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen (pois lukien pääovi ja fysioterapian ovi) ja Lehtimäen terveysaseman ovet pidetään toistaiseksi suljettuna, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.

Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti:
– vierailija käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta
– vierailijalla ei saa olla flunssan oireita
– vierailijan ja asukkaan välillä on pidettävä turvaväli
– sään salliessa suositaan ulkoilua ja ulkona tapaamista. Jos tällöin turvaväli ei toteudu, on vierailijalla oltava suu-nenäsuojus.

Akuuttiosastolla on mahdollista vierailla. Kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen, puh. 06 2412 7777
tai 06 2412 7771.

Lisätietoa antavat:

Sosiaali- ja terveyspalvelut:
Vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila, p. 040 670 1501
jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi

Sivistys- ja vapaa-ajan palvelut:
Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, p. 044 297 0228
esa.kaunisto@alajarvi.fi

Keskushallinto:
Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen p. 044 297 0213
vesa.koivunen@alajarvi.fi