Ajankohtaista koronaviruksesta

Rokotusten eteneminen Järvi-Pohjanmaan alueella

Noudatamme Suomen koronarokotestrategiaa ja maakunnallisia ohjeita. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton. Kaikki Suomessa nyt käytössä olevat valmisteet vaativat kaksi rokotuskertaa. Annosväli on 6-8 viikkoa.

Alueella ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut n. 10 600 ja toisen annoksen n. 8600 yli 12-vuotiasta henkilöä.

Rokotusten ajanvaraus

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella rokotetaan kaikkia 12 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia henkilöitä. Varaa aikasi sähköisesti www.hyvis.fi tai soittamalla koronarokotuksien ajanvarausnumeroon 06-2412 7800.

Ohje rokotusajan varaamisesta Hyvis.fi -palvelun avulla.

Rokotukseen ilman ajanvarausta

Järvi-Pohjanmaalla koronarokotukseen voi hakeutua ilman ajanvarausta kaikissa alueen toimipisteissä 30.8.-30.9.2021 välisenä aikana seuraavasti:

• Alajärven terveyskeskus tiistaisin ja torstaisin klo 15-19 työterveyshuollon tilat
  • Lappajärven terveysasema tiistaisin ja torstaisin klo 14-16
  • Lehtimäen terveysasema keskiviikkoisin klo 14-16
  • Vimpelin terveysasema tiistaisin ja torstaisin klo 15-17

Rokotuksiin voi hakeutua itselle sopivimpaan ajankohtaan kaikissa rokotuspisteissä asuinkunnasta riippumatta. Yllä mainittuina aikoina on mahdollista ottaa tehosterokote, jos ensimmäisen annoksen saamisesta on kulunut 8 viikkoa. Erityisestä syystä (esim. ulkomaanmatka tai muu syy) tehosterokote voidaan antaa jo 6 viikkoa ensimmäisestä rokotuksesta. Sinun ei tarvitse erikseen peruuttaa varattua tehosterokoteaikaa, jos haet toisen rokoteannoksen jo aikaisemmin.

Tietoa 12-15-vuotiaiden rokotuksista

Järvi-Pohjanmaan alueella 12–15-vuotiaiden koronarokotusten 1.annokset tullaan antamaan koululla viikolla 34. Koululla järjestettävien rokotuspäivien piiriin kuuluvat tässä vaiheessa kaikki yläkoululaiset sekä 6. luokkalaisista he, jotka täyttävät viimeistään rokotuspäivänä 12 vuotta. Tehosterokotepäivät järjestetään 8-12 viikon kuluttua 1.annoksesta.

Paavolan koulun 6. luokkalaisista halukkaat rokotetaan Alajärven yläkoululla. Muilla alakouluilla rokotuksia ei järjestetä, vaan näiltä kouluilta oppilailla on mahdollisuus tulla oman paikkakunnan yläkoululle iltapäivällä tai käydä hakemassa rokotus Järvi-Pohjanmaan terveysasemilta.

Oppilaiden vanhemmille tiedotetaan asiasta Wilma-järjestelmän kautta. Oppilaan yksilönsuoja otetaan huomioon rokotuksissa.

Lisää tietoa 12-15-vuotiaiden koronarokotuksista

THL:n avoin yleisötilaisuus 12-15-vuotiaiden koronarokotuksista

Kolmas rokoteannos

THL:n ohjeistuksen mukaisesti Järvi-Pohjanmaalla aloitetaan antamaan 3. rokotuksia voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä ovat, jos heitä koskee jokin seuraavista asioista:

– Elinsiirto

– Kantasolusiirto

– Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

– Immunosuppressiivinen syöpähoito

– Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

– Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

– Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

– Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut kaksi kuukautta. 3. rokote voidaan antaa walk-in-päivissä tai sitten ajan voi varata www.hyvis.fi-palvelusta tai rokotteiden ajanvarausnumeron 06-2412 7800.

Rokotuksen saaneiden tulee edelleen huolehtia koronasuojauksesta

On tärkeää pitää mielessä, että vaikka rokote antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan, se ei välttämättä estä kokonaan saamasta tartuntaa. Lisäksi rokotettu voi mahdollisesti levittää tartuntaa oireettomana eteenpäin. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että annettuja koronaohjeistuksia noudatetaan myös rokotuksen jälkeen.

Voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Voimassa olevat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset voit tarkistaa täältä.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän suositukset alueen asukkaille ovat luettavissa Ajankohtaista-osiosta.

Lisätietoa antavat:

Sosiaali- ja terveyspalvelut:
Vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila, p. 040 670 1501
jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi

Sivistys- ja vapaa-ajan palvelut:
Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, p. 044 297 0228
esa.kaunisto@alajarvi.fi