Osastot
Varhaisiän musiikkikasvatus
Musiikkileikkikoulu eli muskari on tarkoitettu lähinnä alle kouluikäisille lapsille. Muskaritoiminta on ryhmäopetusta, jossa lauletaan, leikitään, tutustutaan soittimiin ja kuunnellaan musiikkia. Muskarit kokoontuvat kerran viikossa ja tunti kestää tyypillisesti 45 minuuuttia. Soinissa musiikkileikkikoulu järjestetään päiväkotipäivän yhteydessä.
Lukuvuoden 2024-2025 muskariaikataulut tulevat nettisivuille heti niiden varmistuttua.
Musiikin perusopinnot, syventävät opinnot ja aikuisosasto
Musiikin perusopintojen opinnot ovat tavoitteellisia ja tasolta toiselle eteneviä. Keskeisenä tavoitteena on oppilaan elinikäisen musiikkisuhteen vahvistaminen. Kyse on harrastustavoitteisista opinnoista, mutta opinnot voivat luoda tarvittavan pohjan myös musiikkialan ammatteihin aikoville.
Jokaisella oppilaalla tulee olla pääinstrumentti. Opinnoissaan hyvin edistyneille oppilaille voidaan myöntää sivuinstrumentin opiskeluoikeus. Opintoihin sisältyy myös musiikin hahmotusopintoja, yhteismusisointia ja valinnaisia opintoja. Henkilökohtaisten soittotuntien pituus on oppilaan pääaineesta, edistymisasteesta ja aloitusiästä riippuen 30–60 minuuttia viikossa. Musiikin hahmotusopinnoissa ryhmätuntien pituus on 30–60 minuuttia viikossa. Menetyksekäs opiskelu edellyttää säännöllistä kotiharjoittelua.
Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän perusopintojen todistukseen vaaditaan neljän opintokokonaisuuden suorittaminen. Kuhunkin opintokokonaisuuteen sisältyy instrumenttiopintoja, muha-opintoja ja valinnaisia opintoja. Tämän jälkeen opinnot voivat saumattomasti jatkua syventävissä opinnoissa, joissa suoritetaan viides opintokokonaisuus ja lopputyö. Nämä suoritettuaan oppilas saa taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistuksen.
Aikuisten opetuksessa noudatetaan musiikin laajan oppimäärän tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä. Myös lukukausimaksut ovat samat opiskelijan iästä riippumatta. Näin ollen aikuisosasto on sulautunut yhteen nuorten koulutuksen kanssa.
Avoin osasto
Avoimella osastolla voidaan opiskella opetussuunnitelman tavoitteista riippumatta. Avoimelle osastolle voidaan ottaa opiskelemaan, mikäli opetukseen saadaan järjestymään aika ja tila. Avoimen osaston opiskelijamaksut ovat korkeammat kuin muiden opiskelijoiden, sillä avoimen osaston opiskelu ei kuulu musiikkiopiston valtionosuutta saavan opetuksen piiriin. Avoimesta osastosta voi kysyä lisää rehtorilta.